"Алфа рисърч": ГЕРБ си връща преднината пред БСП с 4.5%

Лицата на социалистите не станаха рейтингови, коментират социолози

"Алфа рисърч": ГЕРБ си връща преднината пред БСП с 4.5%

ГЕРБ успя да си върне преднината пред БСП и дни преди евровота води с 4.5 на сто от гласовете на избирателите. Това показват данните на социологическата агенция "Алфа рисърч". Проучването е направено в периода 19 – 22 май.

В сряда още две агенции - "Тренд" и "Маркет линкс", също отчетоха преднина за управляващата партия, макар и не толкова голяма, след спада в подкрепата за нея заради "Апартаментгейт".

Възвръщането на позициите на ГЕРБ се дължи основно на активизирането на кампаниятана партията, коментира Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" пред бТВ.

"Те заложиха на кампания на успехите, която подчертава техните постижения. Те имат и много силна антиБСП мобилизация", посочи тя.

В същото време относителната тежест на "БСП за България" намалява в рамките на кампанията, отбеляза  Петрова.

По думите ѝ има няколко възможни причини за това развитие на нещата и за динамиката в позициите на двете водещи партии.

"Първата от тях е, че БСП не успя в хода на кампанията да развие и наложи друга тема, освен тази за предсрочните избори", каза Петрова.

Това според нея не е достатъчно да мобилизира допълнителна подкрепа за социалистите.

"Втора важна причина е, че лицата, на които БСП избра да заложи, не успяха да се превърнат в рейтингови политици, които да преборят основния опонент от ГЕРБ. Третата причина е, че при проучването използвахме реална бюлетина - с реалните имена и номера на политиците и партиите, при което забелязахме интересен момент. БСП търпи нещо като технологична загуба от няколко процента, която се ориентира към "Коалиция за България" на Румен Петков", обясни социологът.

ДПС, според проучването на "Алфа Рисърч", е на трето място с 13.9%. Подкрепата от 6% от хората, решили да гласуват, дават много сериозни шансове на ВМРО и водача на листата Ангел Джамбазки да спечелят място в новия европарламент.

Интересното е, че основната конкуренция на ВМРО не идва от партньорите в "Обединени патриоти", а от "Воля", която също благодарение на масираната медийна кампания, която реализира, успява да привлече може би около половината от бившите си избиратели, но и съществена част от бившите симпатизанти на "Обединени патриоти", каза още Геновева Петрова.

Другата партия, която има шансове да спечели място в бъдещия европарламент е "Демократична България" с 4.2%.

Според социолога нагласите на избирателите се определят от скандалите в страната през последните месеци и цялостното разочарование на хората от политиката, както и по-ниския интерес към европейските теми, които повишават тежестта на последните дни от кампанията.

Избирателната активност се очаква да бъде около 35-36%, което означава че около 2.1 млн. българи ще гласуват в неделя. Запазва се тенденцията за по-ниска избирателна активност на евроизбори, в сравнение с националните, отбеляза Геновева Петрова.

58% от тези които са решили да гласуват, заявяват, че ще пуснат своя вот за партията, на която симпатизират.

15% от хората които ще отидат да гласуват в неделя са направили своя избор през последния месец. Това са младите избиратели, жители на големите градове, те са по-скоро избиратели на извън парламентарната десница и национално-популистки формации, сочат данните на "Алфа Рисърч".

Изследването на "Алфа Рисърч" е реализирано със собствени средства. То е направено сред 1016 пълнолетни граждани, от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю по домовете. 

Споделяне

Още по темата

Още от България