"Алфа рисърч" и "Галъп": Партията на Слави взема преднина пред ГЕРБ

"Алфа рисърч" и "Галъп": Партията на Слави взема преднина пред ГЕРБ

"Има такъв народ" взема преднина пред ГЕРБ в последните дни преди парламентарните избори. Това показват проучванията на "Алфа рисърч" и "Галъп интернешънъл болкан", които бяха публикувани в четвъртък. Те показват много идентична картина – шест формации изглеждат като сигурни участници в следващото Народното събрание, а други три са сравнително близо до бариерата от 4%.

Проучването на "Алфа рисърч" е направено между 4 и 7 юли 2021 г. сред 1013 души и реализирано със собствени средства.

То показва, че след изборите няма да има партия, която да има мнозинство, или да е близо до мнозинство за съставяне на правителство. Макар и със сумарно по-добри позиции, т.нар. "партии на протеста" също не събират 120 депутати. Поради това, коалиционната формула се очертава да бъде крайъгълният камък и на 46-ия парламент, както беше и на кратковременното 45-то Народно събрание, коментират от агенцията.

В края на предизборната кампания проучването констатира засилена конкуренция за първото място между ГЕРБ и ИТН. След спад и отстъпление в редиците на ГЕРБ, регистрирани в началото на кампанията, в нейния край е налице известна мобилизация. Няколко дни преди изборите подкрепата за ГЕРБ е 21.5 на сто сред твърдо решилите да гласуват.

ИТН се възползва от инерцията на своя пробив в изборите на 4-ти април и успява да привлече значителна част от протестния вот към по-малки партии, без шанс за парламентарно представителство, както и на част от по-широката периферия на ГЕРБ. В резултат, тя достига подкрепа от 21.8 на сто, което ѝ дава фотофиниш преднина пред ГЕРБ.

Продължаваща мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ може да обърне тази тенденция. Обратното, включването на повече младежки, емоционален вот, както и на вот от чужбина, може да осигури преднина на ИТН, казват от "Алфа рисърч".

БСП категорично подобрява позициите си в хода на кампанията, достигайки 16.4 на сто от твърдо решилите да гласуват. Мобилизацията на избирателите ѝ, както и желанието на левите симпатизанти да бъде оползотворен вота им, ограничават изтичането на гласове към конкурентни леви формации. БСП има всички шансове да подобри резултата си от 4-ти април. Риск пред подкрепата ѝ е високият дял леви симпатизанти, които изпитват неудобство да не би да не се справят с машините и евентуално биха могли да се откажат от гласуване.

Към момента "Демократична България" е четвърта с 12 процента от твърдо решилите да гласуват. Така тя затвърждава позициите си от началото на кампанията, като важен фактор за нейния резултат отново ще бъде вотът от чужбина.

В аналогична ситуация е ДПС, което има прогнозна подкрепа от 11.1 на сто. Ключов за финалния резултат и за съотношението между двете формации ще е вотът от чужбина, който националното проучване не може да отчете, посочват от "Алфа рисърч".

Слаба мобилизация в края на кампанията отбелязва и "Изправи се! Мутри вън!", достигайки 5.4 на сто от вота. Платформата на Мая Манолова се характеризира с висока степен на обмен на избиратели с ИТН, както и с отлагане на решението коя от двете партии да бъде подкрепена до последните дни на кампанията.

Към момента "Българските патриоти" (3.8 процента) остават малко под изборната бариера от 4 процента. Не съумява да премине чертата и "Възраждане" (3.2 на сто), но при него също е интересно да се изчака вотът от чужбина, откъдето то изненадващо получи висок резултат на 4-ти април, отбелязват от "Алфа рисърч". 10 на сто от твърдо решилите да гласуват заявяват, че ще изберат партията, която да подкрепят в оставащите дни до вота. Този дял трудно може да преобърне цялата картина, но може да повлияе на крайния резултат в две посоки - първо, да определи победителя от изборите и второ, да "вкара", или да "изкара" някои партии от парламента, посочват анализаторите.

Те обобщават, че националното представително проучване на "Алфа Рисърч" показва три основни тенденции - лек спад в избирателната активност спрямо редовните избори през април, в резултат от умората и разочарованието от политическата конфронтация; ориентация на гласоподавателите към основните политически сили със заявка да формират правителство. Пет дни преди 11 юли паритет за първото място с фотофиниш в полза на ИТН пред ГЕРБ; притеснения от машинното гласуване, основно сред избирателите над 60 г. и в по-малките населени места, което може да окаже влияние както върху избирателната активност, така и върху резултатите за партиите, които имат по-широка електорална база сред тези социални групи.

Според данните между 47 и 50 на сто от анкетираните пълнолетни граждани заявяват твърда готовност да гласуват на изборите в неделя. Това означава до урните да отидат между 3.1 млн. и 3.3 млн. души. Мобилизиращ фактор е желанието на всяка от двете основни групи избиратели - от една страна, симпатизантите на ГЕРБ, от друга, на протестните партии - с вота си да определят посоката на развитие на страната и да излъчат правителство около техните политически сили.

В противоположна посока действат притесненията от машинното гласуване, които могат да се превърнат в потенциална бариера пред част от избирателите. 15.4 на сто от всички анкетирани заявяват, че имат притеснения от машинното гласуване, а 11.8 на сто от възможни опашки пред изборните секции в резултат от по-бавното гласуване.

Най-сериозно отражение би имал новият начин на гласуване върху избирателите на БСП, от които всеки четвърти, и на ДПС, от които всеки трети изразява безпокойство от този вот. 12 на сто имат съмнения за манипулация на изборните резултати. Значително са намалели притесненията от зараза с коронавирус - 7.8 процента. Както и на предишните избори, възможни са по-големи амплитуди на избирателната активност, не на последно място, и заради разширените възможности на вота от чужбина.

"Галъп": Непредвидимостта е основен фактор

Непредвидимостта в предстоящите избори е основен фактор. Шансове за първото място имат две партии, като малко по-високи са те при "Има такъв народ". Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“ за електоралните нагласи, направено по поръчка на Българското национално радио (БНР) дни преди изборите на 11 юли.

Проучването на "Галъп" дава на "Има такъв народ“ подкрепа от 21,3%, а за ГЕРБ-СДС – 20,3%. На този етап е практически невъзможно да се определи коя от двете партии ще завърши на първото място. Това зависи от мобилизацията при двете партии.

При Трифонов има инерция нагоре, а при ГЕРБ е обратно. Разбира се, в момента, част от потенциалния вот на ГЕРБ може и да се "крие", защото това вече не е престижен отговор по причини на непрестижност, се казва в коментар към проучването, цитиран от БНР. Коалицията около БСП остава трета с 15.9%.

"Демократична България“ и ДПС са с близки резултати, съответно с 12,2% и 11,5%. При ДПС трудности в отчитането представлява потенциалният вот от Турция. "Демократична България" укрепва в последните седмици и също очаква солидна подкрепа от чужбина.

"Галъп" дава на "Изправи се! Мутри, вън!“ 6.1%, а на чертата за влизане в парламента се е качила коалицията "Българските патриоти" с 4%. Другите с някакви шансове са "Възраждане" с 3.1% и "Българско лято" с 2,5%.
Декларативната избирателна активност е близо 50%.

Изследването на „Галъп интернешънъл болкан“ е проведено между 30 юни и 7 юли чрез пряко интервю с таблети, сред 1010 пълнолетни българи в представителна за страната извадка. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Изследването на "Алфа рисъч" е проведено в периода 4 - 7 юли 2021 г., публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. "Алфа Рисърч" носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори