"Алфа Рисърч": Кандидатът на ГЕРБ в Пловдив трупа преднина пред този на "патриотите"

Разместване сред първите четирима, в общинския съвет влизат 8 формации

"Алфа Рисърч": Кандидатът на ГЕРБ в Пловдив трупа преднина пред този на "патриотите"

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив Здравко Димитров трупа преднина пред основния си опонент за поста Славчо Атанасов, подкрепен от НФСБ и ВМРО. За издигнатия от ГЕРБ досегашен областен управител на Пловдив биха гласували 29.9% от анкетираните, които казват, че ще гласуват. Славчо Атанасов би получил подкрепата на 22.2 на сто от хората.

Трети е кандидатът на БСП Николай Радев 11.1%. На четвърто място вече е адв. Георги Колев.

При листите за общински съветници най-голяма подкрепа събират кандидатите на ГЕРБ, следвани от БСП, а листата на НФСБ и ВМРО е на трето място.

Изследването на "Алфа рисърч" е по поръчка на ИК "Марица" и беше публикувано в понеделник в сайта на местния вестник "Марица". То е проведено сред 1207 пълнолетни граждани в община Пловдив между 8 и 14 октомври.

Данните показват, че Здравко Димитров увеличава преднината си пред Славчо Атанасов в сравнение с предходно изследване на електоралните нагласи на същата агенция. В началото на кампанията от щаба на Димитров разпространиха изследване, според което той събира 27.2% от избирателите, а Славчо Атанасов - 23.5%. Тогава друго проучване - на "Галъп", даваше преднина на Атанасов (30% срещу 26% за Димитров на първи тур - б.а.).

Според проучването на "Алфа рисърч" Здравко Димитров подобрява имиджа си в разгара на кампанията. Той преодолява поляризацията в оценките, които непосредствено преди старта на предизборната кампания са 39%:38% (позитивни към негативни оценки), а към днешна дата вече са 40%:28% в полза на позитивните.

Подкрепата за Димитров нараства и с разширяване на гласовете извън симпатизантите на ГЕРБ. В същото време подкрепата за Атанасов спада. Според резултатите от изследването, при евентуален втори тур с Атанасов, Димитров успява да обърне подкрепата в своя полза и би привлякъл и гласове от симпатизантите на Георги Колев и Дани Каназирева.

От "Алфа рисърч" допълват, че нагласите към Славчо Атанасов от преобладаващо положителен баланс се поляризират заради спад в одобрението. Електоралният спад в подкрепата за Атанасов (22.2% от гласуващите на първи тур) се дължи на утвърждаването на други двама силни кандидати. Това е Николай Радев, който успява да консолидира симпатизантите на БСП и да не допусне отлив им към Атанасов. Другият кандидат е Георги Колев от Земеделски съюз "Александър Стамболийски", който само за няколко седмици успява да се позиционира сред значимите кандидати за кметското място. На втори тур привържениците на БСП заявяват, че ще подкрепят Атанасов.

Николай Радев бележи ръст на позитивните и спад на негативните оценки от по 5 пункта. В електорален план почти удвоява подкрепата си, достигайки до 11.1%. Той обединява привържениците на БСП и постига резултати, сходни с тези на листата за общински съветници на партията.

"Настъпилите промени в подкрепата за отделните кандидати за кмет се отразяват и на електоралната картина при общинските листи. ГЕРБ запазва високите си нива на подкрепа с 22.4%, а БСП заема второто място с 10.4%. Коалицията НФСБ/ВМРО-БНД губи подкрепа и остава трета с 8.1%, като известна част от привържениците на Атанасов все още се колебаят дали на подкрепят и листата", допълват от "Алфа рисърч".

На този етап представители в общинския съвет се очертава да имат и Земеделски съюз "Александър Стамболийски", "Съюз за Пловдив", "Демократична България", ДПС и "Кауза Пловдив".

Изключително интересна битка се очертава за кметове в райони "Южен", "Западен", "Източен" и "Северен", докато кандидатите на ГЕРБ за "Тракия" и "Централен" Костадин Димитров и Георги Стаменов имат убедителна преднина пред опонентите си, показва проучването на "Алфа рисърч".

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019