"Алфа рисърч": Радев със сериозна преднина пред Герджиков

ГЕРБ е първа сила, следвана от БСП и "Продължаваме промяната"

"Алфа рисърч": Радев със сериозна преднина пред Герджиков

Настоящият президент Румен Радев влиза в битката за "Дондуков 2" със сериозна преднина пред подкрепяния от ГЕРБ Анастас Герджиков, сочат данните от социологическо проучване на "Алфа рисърч", реализирано със средства на агенцията и проведено в периода 4 – 10 октомври 2021г. сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна.

Според резултатите в момента Радев има подкрепата на 42.6% от твърдо решилите да гласуват. На втора позиция се нарежда Анастас Герджиков с 28.1%.

Лозан Панов, който бе официално подкрепен от "Демократична България", е трети и събира начална подкрепа от 8.2%.

"Тъй като проучването е проведено на терен между 4 и 10 октомври, непосредствено след обявяване кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и съдия Лозан Панов и преди издигането на Мустафа Карадайъ, то отразява най-първите обществени реакции, преди претендентите да са по-широко популяризирани и припознати от избирателите", подчертават от "Алфа рисърч".

Кого привличат Радев и Герджиков

Най-силна е подкрепата, която Радев получава от симпатизантите на БСП (над 90% от тях) и Изправи се. БГ (80%). Малко над две трети от привържениците на ИТН и на "Продължаваме промяната" също биха дали гласа си за него. След издигането на Лозан Панов, една четвърт от симпатизантите на "Демократична България" изразяват подкрепа за Радев.

Над 80 на сто от електората на ГЕРБ заявява поддръжката си за Анастас Герджиков. Освен техния вот, той съумява да привлече и една по-разнородна периферия от около 7 на сто, с което надхвърля вота за ГЕРБ. За него биха гласували около 15% от привържениците на "Продължаваме промяната", 12% от тези на ДБ, около 30% симпатизанти на ВМРО и 10% - на други политически сили. Сериозни са позициите му сред висшистите и хората от по-големите градове, където има най-високи шансове да увеличава подкрепата си.

Повишена избирателна активност

Данните показват, че 52.7% от пълнолетните български граждани смятат да гласуват на предстоящите президентски избори, а 47.6% – на извънредните парламентарни.

"Оправдават се очакванията, че избори две в едно водят до повишаване на избирателната активност, а президентският вот  по традиция предизвиква по-голям интерес. Хипотезата на старта на кампанията е за около 400 000 гласували повече в сравнени с юли, когато беше регистрирано най-ниското участие на парламентарни избори. Факторите, които могат да обърнат тази тенденция, са развитието на утежняващата се Covid ситуация, ефектите от машинния вот в условия на два избора и евентуално рязко влошаване на икономическата ситуация в страната", посочват от "Алфа рисърч".

Шестпартиен парламент

Ако изборите за парламент бяха сега, то в Народното събрание щеше да има шест формации, показват резултатите от проучването.

"Продължаваме промяната" си оспорва второто място с БСП

ГЕРБ стартира от първото място с 23.1% от гласовете на твърдо решилите да гласуват на парламентарните избори и продължава да бъде на устойчива дистанцията пред останалите. Оспорвана е битката за второ място между БСП (16.8%) и "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев (15.9%).

"Новият проект започна с летящ старт, но към момента при него се очертава по-скоро високо плато, отколкото експоненциален растеж. В полза на БСП играе високата мобилизация на избирателите ѝ, но Covid кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат. При "Продължаваме промяната" е точно обратното. Решението на Конституционния съд по двойното гражданство на Кирил Петков също може да окаже влияние върху мотивацията на избирателите", смятат от "Алфа рисърч".

Сериозната и продължаваща ерозия на "Има такъв народ" извеждат партията от първа сила на изборите през юли до четвърта или пета политическа сила в момента.

На старта на кампанията "Демократична България" (10.9%) е на символична преднина пред партията на Слави Трифонов (10.4%).

От "Алфа рисърч посочват, че и двете формации страдат от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри.

"Особено силен е сривът при ИТН, които само за месец спадат с нови 5 процентни пункта и така подкрепата за партията се стопява наполовина спрямо юлските избори. "Демократична България" също губи между една шеста и една пета от своите избиратели, привлечени от новия проект. Издигането обаче на собствена президентска кандидатура, както и по-силната ѝ политическа идентичност, намаляват щетите от този процес", добавят от социологическата агенция.

С 9.3% от гласовете на сигурните, че ще гласуват на 14-ти ноември, ДПС е шестата партия, която със сигурност ще влезе в 47-то НС. Поради късното издигане на нейния лидер Мустафа Карадайъ за кандидат-президент, настоящото проучване не отчита мобилизационния ефект на този ход върху парламентарния вот. До какъв потенциал той може да достигне, ще е поредната от интригите на тези избори.

Според резултатите от проучването "Изправи се БГ! Ние идваме" остава под чертата за влизане в парламента с 3.2 на сто подкрепа.

Избирателите, които са сигурни, че ще гласуват, но все още са пред дилема кого да подкрепят са 10.6% за парламентарния вот и 11.3% - за президентския. Това означава, че една периферия от около 300 000 души за всеки от двата вида избори все още търси своя представител. Започващата кампания може да се окаже решаваща за тези гласове.

Настоящото изследване е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2 в 1

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?