"Алфа Рисърч": Слави Трифонов и ДБ изтласкват ДПС до пето място, ако изборите са сега

Оставката на Гешев е най-подкрепяният вариант за изход от сегашната криза

"Алфа Рисърч": Слави Трифонов и ДБ изтласкват ДПС до пето място, ако изборите са сега

Оставката на главния прокурор Иван Гешев е най-подкрепяният вариант за преодоляване на сегашната криза, сочи проучване на "Алфа рисърч". Над 50% от запитаните се съгласяват с твърдението, че "задкулисие около Делян Пеевски и Ахмед Доган контролира действията на прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев".

Ако изборите бяха сега, в парламента биха влезли 6 или 7 партии – ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" на Слави Трифонов, "Демократична България", ДПС, "Изправи се.БГ" на Мая Манолова и евентуално "Обединени патриоти", показва национално представително проучване на "Алфа рисърч" по поръчка на "Дневник" и проведено между 23 и 30 юли сред 1017 души по метода лице в лице.

Настъпили са сериозни размествания в електоралните нагласи.

Малко над 45 % от анкетираните казват, че няма да гласуват или не са решили за кого. При твърдо решилите да гласуват ГЕРБ има подкрепата на 26.7%. За сравнение на последните парламентарни избори през 2017 г. партията на премира Бойко Борисов спечели 33.54% от гласовете.

БСП продължава да е втора сила с 19.2% сред решилите да гласуват, а почти същата подкрепа събира и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" – 18.8%.

Четвърта е "Демократична България" (12.3%), следвана от ДПС (8.3%) и "Изправи се.БГ" на бившия омбудсман и ексдепутат от БСП Мая Манолова (5.9%). На ръба за влизане в парламента е сегашният коалиционен партньор на ГЕРБ във властта "Обединени патриоти" (ВМРО и НФСБ) с 4.1%.

Партията на аптекарско-петролния бос Весели Марешки "Воля", която в момента е в парламента, събира подкрепата на едва 0.9 на сто според проучването на "Алфа рисърч". Под 1% биха гласували и за бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, за хазартния бос с 18 обвинения Васил Божков, както и за партия "Възраждане".

Резултатите от проучването показват, че 11.6 на сто от българите предпочитат Борисов отново да бъде премиер, а други 11.4%, че искат на поста да е президентът Радев. Шоуменът Слави Трифонов пък е предпочитанието на 6.3% от българите. 5.1 на сто искат министър-председател да е съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. Идеята Мая Манолова да поеме този пост се подкрепя от 4.8%. Сегашният вицепремиер Томислав Дончев от ГЕРБ се харесва като премиер от 3.7 на сто от хората.

Най-висока подкрепа събира евентуален бъдещ кабинет с участието на "Демократична България" - или в коалиция с ГЕРБ (8.1% са съгласни с такъв вариант) или с партията на Слави Трифонов (9.4%).

Повечето от българите са настроени скептично доколко партиите могат да се справят с корупцията и отговарят (57.2%), че нито една няма потенциал да се пребори.

Разделени са и в позициите си дали да има незабавна оставка и предсрочни избори, както настояват протестиращите. В момента 39.3 % подкрепят този вариант, докато 36.8 % споделят позицията на управляващите, че кабинетът "Борисов 3" трябва да остане на власт до редовния парламентарен вот през пролетта на 2021 г.

ДПС, ГЕРБ, мутрите и протестите

Прочуването, осъществено при продължаващите вече месец масови протести, показва подкрепа за основните искания - оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

"Изгонване на мафията и мутрите от управлението", "Оставка на Бойко Борисов и правителството", "Оставка на главния прокурор Иван Гешев" и "Мерки/програма за справяне с икономическата криза", се ползват с най-голяма подкрепа от българите.

Когато става дума за "мафия" и "мутри" в управлението, 47.3% от респондентите смятат, че тези квалификации се отнасят за всички партии, но най-голям брой от запитаните посочват конкретно ДПС и ГЕРБ.

Двамата най-видни представители на ДПС – почетният му председател Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски, са на първо място в списъка на лицата, които, според анкетираните трябва да бъдат разследвани, за да се пребори корупцията.

Цели 61.1% от респондентите смятат, че Доган има влияние "във всички най-важни обществени сфери". Едва 17.2% виждат искрено желание за помощ в дарителските акции на Пеевски по време на пандемията. Според 59.2% от анкетираните по този начин Пеевски преследва "подобряване на личния му имидж", според 32% - така той си прави "предизборна кампания", а според около 23% това е "подготовка за друга публична длъжност".

Над 50% от запитаните се съгласяват с твърдението, че "задкулисие около Делян Пеевски и Ахмед Доган контролира действията на прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев".

Едва 20.1% от гражданите одобряват действията на главния прокурор, а 43.7% смятат действията в първите 6 месеца на мандата му за "предимно пиар акции и действия за пред медиите". Близо една трета от запитаните виждат "действия с политическа цел", а един от петима отговаря, че тези действия са "атакуване на определени кръгове без основания".

Оставката на Гешев – най-подкрепяният вариант за изход от кризата

Оставката на Гешев е най-подкрепяният вариант за преодоляване на политическата криза- 47.1%, докато 24.8% смятат, че подобно решение е противопоказно.

Постигане на консенсус между партиите в сегашния парламент и изпълнение на конкретни ангажименти до редовните парламентарни избори е предложението на около 40 на сто. На трето място анкетираните посочват оставка на кабинета.

Споделяне

Още по темата

Още от България