"Алфа рисърч": Нарастват оптимистите за живота в България през 2005 г.

Най-доволни от живота си миналата година в България са хората с висше образование и жителите на столицата. В края на 2004 г. оптимистите за 2005 г. са с 6% повече от интервюираните в края на 2003 г. за прогнозата си за 2004 г. Това показват изследвания на социологическата агенция "Алфа рисърч", огласени в сряда. Резултатите са поместени в новото издание на агенцията "Обществено мнение 2004".

Въпреки това делът на недоволните от живота българи остава твърде висок, подчертават от агенцията.

Миналата година 62% от българите определят здравето си като добро, а 25% - като лошо. За ЕС през 2002 г. процент на хората с добро здраве е бил над 70.

Една четвърт от пълнолетните българи са променили през изтеклата година навиците си на хранене, като жените са били по-активни в това отношение. Причините най-често са здравословни, но и финансовото състояние продължава да е сред водещите фактори.

Около два пъти по-малко българи са посещавали зъболекар, обръщали са се към специалист или са лежали в болница в сравнение със средния процент за ЕС.

Българите консумират твърд алкохол четири пъти по-често от гражданите на страните в ЕС, а активните пушачи са с два пункта повече от средното за ЕС.

83% от пълнолетното население не се занимава с никакъв спорт.

Футболът е най-следеният чрез телевизионни предавания спорт (48% гледат този спорт), следван от спортната и художествената гимнастика и от леката атлетика.

Цветният телевизор е най-често декларираната покупка миналата година. Причината за това е, че телевизорът се оказва втори или трети за домакинство и към началото на 2004 г. 22% от българските домакинства притежават втори цветен телевизор.

Делът на хората с мобилни телефони у нас се е увеличил от 28% от пълнолетните българи в началото на 2003 г. до 46% сега.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?