Алфред Гузенбауер: ЕС ще следи внимателно парламентарните избори в България

Алфред Гузенбауер, бивш канцлер на Австрия  БГНЕС

Ако една страна е толкова бедна, колкото Българя, тя не се нуждае от стабилност, тя се нуждае от напредък. Вие се нуждаете от напредък, от повече работни места, от растеж и от добре образовани хора, за да вървите нагоре. Така че ако правителството е щастливо от това, че има стабилност, това не е добра новина. Добрата новина би била растеж за по-добра и по-богата България. Това заяви Алфред Гузенбауер, бивш канцлер на Австрия (от януари 2007 г. до декември 2008 г.) и водещ представител на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в интервю за БГНЕС, публикувано в четвъртък.

"Смятам, че е много ясно, че следващите парламентарни избори в България ще бъдат внимателно наблюдавани от ЕС, защото за нас демокрацията е в сърцевината на европейския проект, свободните и честни избори са сърцевината на демокрацията и като държава-членка на ЕС ние разбираме, че България има задължението да проведе напълно честни и справедливи избори. И това ще бъде много внимателно наблюдавано на следващите избори, особено сега, когато Сергей Станишев е и европейски лидер и следователно хората ще следят внимателно какво се случва", каза още Алфред Гузенбауер във връзка с нарушенията в изборния процес у нас.

По отношение на липсата на медийна свобода срива на България на последно място в ЕС по свобода на медиите Алфред Гузенбауер каза, че "най-важното нещо във връзка с медийната свобода е избягването на монополите". "Например, ако сте следили аферата във Великобритания с г-н Мърдок, най-влиятелния медиен магнат на Острова, тя много ясно показа границите на подобни практики. Имаме тревожни знаци за медийната свобода не само тук, в Българя, но най-скоро в Унгария, където също има ясно ограничаване на медийната свобода. И смятам, че тук Европейската комисия и Европейският съюз имат голямата роля да гарантират свобода на медиите във всички държави-членки, защото без развита медийна свобода няма истинска демокрация", каза още той и добави: Смятам, че ще бъде много важно българският парламент да започне консултации с Европейския парламент за това как да изглежда българският Медиен закон, така че да отговаря на европейските демократични стандарти и да предотвратява голямо концентриране на медийно влияние".

"Ако една страна е толкова бедна, колкото Българя, тя не се нуждае от стабилност, тя се нуждае от напредък. Защото идеята на европейските фондове, които се предоставят на България, е да помогнат на страната да върви напред, да постига напредък и да намалява пропастта по отношение на богатството между страните от сърцевината на Европейския съюз и България. Така че стабилността означава стагнация, а това не е добра новина за българския народ. Вие се нуждаете от напредък, от повече работни места, от растеж и от добре образовани хора, за да вървите нагоре. Така че ако правителството е щастливо от това, че има стабилност, това не е добра новина. Добрата новина би била растеж за по-добра и по-богата България", подчерта Алфред Гузенбауер.

На въпроса дали българското правителство полага достатъчно усилия в тази насока бившият австрийски канцлер отговори: "Не мога да се меся във вътрешните работи на България, това е задача на българските политици и между другото това ще бъде въпрос на избора, който българският народ ще направи на следващите парламентарни избори". Социалдемократът Гузенбауер дава рамо на колегата си и лидер на ПЕС Сергей Станишев, като посочва, че той ще е алтернатива на следващите парламентарни избори и че като министър-председател на предишното правителство е показал, че може да привлече преки чуждестранни инвестиции в България.

Споделяне

Още от България