Али Агджа посети гроба на папа Йоан Павел ІІ

Турчинът Мехмет Али Агджа, който стреля и рани папа Йоан Павел Втори през 1981 г., е положил в събота цветя на гроба на светеца в базиликата "Свети Петър", предаде Асошиейтед прес.

Агджа, който в момента живее в Истанбул, е дошъл специално във Ватикана по случай 31-ата годишнина от срещата му с Йоан Павел ІІ в римския затвор "Ребебия", където членът на групировката "Сивите вълци" излежаваше доживотната си присъда за покушението срещу папата. Тогава Агджа, след дълъг разговор с понтифика, получи неговата прошка, а през април 2000 г. със съдействието на Йоан Павел ІІ бе помилван и освободен от римския затвор. Терористът бе екстрадиран в Турция, където лежа в затвор още десет години по присъда за друго престъпление.

"Дойдох днес, защото 27 декември е денят на срещата ми с папата. Върнах се на мястото на  чудото. Нападайки папата, аз извършил чудо", каза в интервю за италианска агенция турчинът, който донесъл два букета с бели рози на гроба на Йоан  Павел ІІ.

След посещението на могилата Агджа бил задържан от правоохранителните органи, които го отвели за проверка в едно от полицейските управления на Рим, откъдето по-късно той бил пуснат.

Говорител на Ватикана каза, че изненадващата визита е продължила няколко минути. Както и другите цветя, оставени на надгробния камък, розите от Агджа са били махнати по-късно от работници в базиликата. Той добави още, че няма нерешени съдебни въпроси между Агджа и
Ватикана.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?