Али Химика бе осъден на смърт

Али Химика бе осъден на смърт

Eдин от висшите представители на режима на Саддам Хюсейн -  Али Хасан Маджид, известен с прозвището Али Химика, бе осъден на смърт от съда в Багдад за убийството на 180 хиляди кюрди, предадоха световните агенции в неделя. Още две смъртни, две доживотни и една оправдателна присъди произнесе съдът в процеса за престъпления срещу кюрдите през 80-те години на миналия век

Братовчедът на Саддам – Али Химика, известен с използването на химически оръжия срещу опоненти на бившия режим в Ирак, унищожавайки цели населени места по време на военната операция.

Освен Меджид на смърт бяха осъдени и заместник-ръководителя на републиканската армия Хюсейн Рашид Тикрити и бившият министър на отбраната Султан Хашим Ахмад.

Бившият ръководител на разузнаването Сабер Абдул Азиз и военният командир Фархан Джубури ще лежат в затвор до края на живота си.

Поради липса на доказателства от бившия губернатор на провинция Найнава Тахер Мухамад Ани бяха снети обвиненията.

Когато съдът започна да чете присъдите, Али Химика остана неподвижен, без да реагира, докато останалите започнаха да протестират, описва ББС.

Всички смъртни присъди подлежат на обжалване, но ако висшата инстанция не ги промени, те ще бъдат изпълнени в 30-дневен срок от решението на съда.

Главният съдия на процеса Мохамед Ореиби Халиф обвини Али Химика в това, че е заповядвал на войските да избиват и преследват мирни кюрдски граждани.

"Вие сте ги вдигали за системни и мащабни нападения с използване на химическо оръжие и артилерия", каза съдията на Маджид. "Вие сте оглавявали убийствата на иракски селяни, избивайки ги в собствените им домове, изгаряйки градините и изтребвайки животните им. Вие сте извършили геноцид", заяви Халиф.

Много от кюрдите, избити през 1988 г., са били погребани в общи могили, някои от които още не са открити.

По време на процеса Ал Маджид призна, че е заповядал армията да екзекутира всички кюрди, нeподчинили се на нареждането да напуснат селата си, но не потвърди да е разпореждал да се изпoлзва химическо оръжие.

Обвиняемите заявиха пред съда, че кампанията "Анфал", продължила осем месеца през 1988 г. е имала чисто военни цели, била е насочена срещу кюрдски бунтовници, сражавали се страната на Иран в иракско-иранската война от 1980-88 г.

С произнесените присъди и евентуалното им потвърждаване, приключва вторият процес срещу висши представители на бившия иракски режим. Саддам Хюсеин, който също бе подсъдим по делото Анфал, бе обесен на 30 декември 2006 г. за това, че е наредил да бъдат убити над 140 шиити от градчето Дуджаил като репресия за покушение срещу него.

При изпълнение на смътните наказания, постановено от съда в неделя, екзекутираните след свалянето на Саддам Хюсеин бивши висши иракски управници ще станат седем.

Освен бившия иракски лидер обесени бяха неговият полубрат и бивш шеф на разузнаването Барзан Ибрахим и Ауад Хамед Бандар, бивш ръководител на иракския Революционен съд. През март бе изпълнена и смъртната присъда на бившия иракски вицепрезидент Таха Ясин Рамадан – за ролята си в случая Дуджаил.  

Споделяне

Още от Свят