"Алибаба" набра близо 13 млрд. долара на борсата в Хонконг

Пореден борсов успех бележи компанията на Джак Ма, сн. ЕПА/БГНЕС

В дебюта си на Хонконгската фондова борда китайският гигант за интернет търговия "Алибаба Груп Холдинг" (Alibaba Group Holding) успя да набере 101.2 млрд. хонконгски долара (12.9 млрд. американски долара), като в първия ден на търговията си акциите на компанията нараснаха с 6.3 на сто. Това сочат данните от търговията, цитирани от световните медии.

Още в старта на вторичното предлагане на акциите стойността им се увеличи от стартовата 176 хонконгски долара до 188 хонконгски долара.

Обращението на акциите става под кода 9988, като според китайската нумерология осмицата и деветката се счита, че носят благоденствие.

В хода на вторичното листване "Алибаба" предложи 500 млн. обикновени акции с опция за 15-процентно увеличение.

Тържественото и успешно излизане на "Алибаба" на борсата в бившата британска колония, разтърсвана от шест месеца на протести срещу пропекинското управление, бе белязано и с присъствие на сили на реда за борба с размириците, които бяха разположени пред сградата на Хонконгската фондова борса, докато течеше церемонията по пускането на акциите, уточни АФП.

"Днешното листване на "Алибаба" е важна крачка. По-добре късно, отколкото никога. Потребителите се наложи да чакат пет години, но накрая компания се върна вкъщи и проведе листването тук", каза при удара на звънеца за старт на търговията изпълнителният директор на Хонконгската фондова борса Чарлз Ли.

Пускането на акциите на гиганта в онлайн търговията е най-голямото за последните девет години.

"Алибаба", чиято централа се намира в източнокитайския град Ханчжоу, направи първично предлагане на акциите приз 2014 г. на Нюйоркската фондова борса и привлече рекордните 25 млрд. долара.

Нейният основател - 55-годишния Джак Ма, е най-богатият предприемач в Китай. Неговото състояние се оценява на 39 милиарда долара, според проучване на медийната компания "Хужун рипорт" (Hurun Report).

Споделяне

Още от Бизнес