С гласовете на БСП и ДПС и в присъствието на ГЕРБ

Алиосман Имамов и Четин Казак попълниха опразнените от Христо Бисеров постове

Камен Костадинов вероятно ще бъде излъчен за зам.-председател на партията

Алиосман Имамов. Сн. БГНЕС

Без никакви разисквания и с помощта на "Атака", която направи кворум, БСП и ДПС попълниха постовете, които Христо Бисеров освободи, напускайки политиката заради обвинения от прокуратурата в пране на пари и данъчни престъпления.

В началото на пленарното заседание във вторник със 114 гласа "за" на БСП и ДПС парламентът избра за зам.-председател Алиосман Имамов от ДПС. "Атака" гласува "против", а от ГЕРБ - с "против" и "въздържал се", въпреки че лидерът на партията Бойко Борисов бе обявил преди два дни, че депутатите му няма да се регистрират, а ще гледат "сеира" как "Атака" гласува за избора на хора на ДПС на ключови постове в парламента.

На практика обаче ГЕРБ не само, че дойде на заседанието, но и осигури кворум и така изборът бе направен без подкрепата на "Атака".

Само минути след избора Имамов встъпи в задълженията си и пое ръководството на парламента, който започна да гледа на първо четене законопроекта на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина.

Имамов е икономист, председател на парламентарната комисия по икономическа политика, заместник-председател е на ДПС.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков на два пъти призова колегите си да се включат с изказвания по избора на нов зам.-председател, но след като никой не откликна, призова за гласуване. От ГЕРБ възразиха, че управляващата коалиция е отхвърлила възможността за дебат по избора на заместник-председател на парламента.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров посочи, че изборът на Имамов е станал възможен заради ГЕРБ, понеже Бойко Борисов и Цветан Цветанов отсъствали, а останалите от партията им се въздържали.

По думите му отговорност за действията на Христо Бисеров трябва да понесат партиите, които са го излъчили - беше главен секретар в СДС, а после и втори човек в ДПС, напомни той. "Това са партиите, които трябва да носят отговорност, защото, доколкото разбирам, тези обвинения и съмнения за пране на пари са за период, в който е бил главен секретар на СДС", посочи Сидеров.

Парламентът избра депутата от ДПС Четин Казак за председател на комисията по правни въпроси, в която се обсъждат най-важните законопроекти и правни въпроси. Неин шеф също беше Бисеров.

По неофициална информация очаква се тази седмица да бъде попълнено мястото на Бисеров и в партийното ръководство на ДПС. Според източници на Mediapool заместник-председател на движението най-вероятно ще бъде известния с близостта си с Делян Пеевски парламентарист Камен Костадинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?