Алиталия отмени 200 полета заради стачка

Алиталия отмени 200 полета заради стачка

Италианската авиокомпания Алиталия (Alitalia), намираща се на ръба на фалита, съобщи, че е отменила за неделя 200 вътрешни и международни полета заради стачка на част от персонала, предаде Франс прес.

Междувременно е намерено алтернативно решение за 80 процента от засегнатите пътници, информира компанията на сайта си.

На 2 май превозвачът, трупащ загуби от години, премина под административно управление с решение на министерството на транспорта след молба от акционерите. Това стана, след като синдикатите отхвърлиха план за преструктуриране, предвиждащ съкращаване на 1700 позиции и орязване на заплатите с 8 на сто за част от персонала.

Правителството на Италия, което изключва всякаква национализация, търси купувач за цялата дейност или част от дружеството, в което авиокомпания Етихад (Etihad) от Обединените арабски емирства държи дял от 49 процента. Останалите 51 процента се контролират от консорциум италиански компании.

Днешната стачка, насрочена от седмици, съвпадна с преговорите по параметрите на процедура по техническа безработица, обявена преди дни от Алиталия за 1358 служители от общо около 12 500.

Някои служители протестират и срещу неизплащането на премии в заплатите от май, въпреки че тримата администратори обещаха да нормализират ситуацията идния месец.

В началото на май Алиталия получи от правителството 600 милиона евро междинен кредит, който ще позволи гарантиране на полетите за шест месеца, припомня АФП.

Споделяне

Още от Бизнес

Трябва ли да се отворят ресторантите?