Алкохол на прах разбуни духовете в САЩ

Алкохолът на прах може да е основа за коктейли

Алкохол на прах с пет вкуса ще се появи на пазара в САЩ това лято. Осем американски щата обаче прецениха, че стоката е прекалено опасна и вече я забраниха, пише в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА в неделя.

Алкохолът на прах се нарича "Палкохол", което е съкращение от английското "алкохол на прах" (powdered alcohol). Изобретен е от компанията "Палкохол" от щата Аризона с директор Марк Филипс.

Продуктът беше одобрен първоначално още през април 2014 г. от американските власти. Малко след това беше спрян заради проблеми в опаковките и етикетирането, които производителят се съгласи да отстрани.

На 10 март палкохолът получи окончателно одобрение за пускане в продажба от американските власти. Той ще се предлага в пакетчета и е достатъчно едно пакетче да се разтвори в 15 сантилитра вода, за да се превърне в алкохолна напитка с пет различни вкуса, сред които на порторикански ром, водка, Маргарита, Космополитън или Лемън дроп.

Според властите на осем американски щата обаче продуктът е прекалено опасен, тъй като може да причини незабавно опиянение. Властите се притесняват и от това, че младежите могат да злоупотребяват с него и дори да го смъркат като кокаин. Ето защо палкохолът беше забранен в щатите Аляска, Луизиана, Небраска, Пенсилвания, Южна Каролина, Върмонт, Вирджиния и Масачузетс, броени дни след като беше разрешена търговията с него.

Споделяне

Още от Свят