Алкохолният бос Миню Стайков е в ареста заради нелегални цигари

Прокуратурата влезе във "Винпром Карнобат" за укриване на данъци и пране на пари

Собственикът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков и още 9 души са арестувани при операция на спецпрокуратурата в сряда. Държавното обвинение твърди, че има данни за производство на цигари без бандероли, данъчни измами по ДДС и пране на пари. Засечените данъчни престъпления били от девет години.

Стайков е задържан за 24 часа, очаква се до края на деня официално да му бъдат повдигнати обвинения.

"Фабриката за нелегални цигари на бизнесмена Миню Стайков (в Карнобат – б.р.) е нанесла щети на държавния бюджет за повече от 70 милиона лева", обясни шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, цитиран от БТА. Истинският ръководител на акцията обаче беше неговия колега заместник-главният прокурор Иван Гешев. Той обяви, че се проверяват повече от 70 офиси и помещения.

В четвъртък ще стане ясно на кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения. Обиските започнаха в сряда сутринта в офисите на "Винпром Карнобат", "Сис Индустрийс" и "Топаз Мел". И трите компании са на Миню Стайков, който е сват на ударения преди седмица хотелиерски бос Ветко Арабаджиев.

Винпромът на Стайков е най-големият производител на вина у нас - от евтини до класни, и вторият по големина производител на високоалкохолни напитки. Негови са 26 хил. дка лозя в региона на Карнобат. "Топаз Мел" също е номер 1 в мелничарския бизнес.

Иван Гешев обясни, че при акцията се събират доказателства за това как са се изпирали парите от незаконната фабрика на цигари, която службите разкриха преди два месеца в Карнобат. По думите му това е ставало чрез десетки фирми и в момента се изземват документи от управителите, за да се намерят доказателства.

В отговор на въпрос той отрече това разследване да има връзка с разследването на семейство Арабаджиеви. От Националната агенция за приходите (НАП) отказаха всякакъв коментар по случая.

Акцията в Карнобат

Делото било образувано преди около два месеца, когато ГДБОП и спецпрокуратуата намерили фабриката за незаконни цигари в Карнобат. Оказало се, че Иван Димитров, който е син на кмета на Карнобат Георги Димитров, е собственик на сградата, в която се е помещавала фабриката. Наемател на сградата бил портиерът. И двамата са сред арестуваните.

"Сред 10-те задържани са човек, който е пълномощник на фирмата наемател на фабриката, шофьор на камион, хора, които отговарят за пласмента на продукцията. В момента се претърсват над 60 адреса. Обемът от информация е огромен“, каза прокурор Гешев.

Той посочи, че фабриката за цигари в Карнобат била много модерно оборудвана за стандартите в България, там работели хора от Армения, които разполагали с общежитие, кухня и фитнес, но не излизали навън. Седмично, по цени на черния пазар, от работата на фабриката се печелели по 1.5 млн. лв.

В отговор на въпрос защо чак се правят арести, след като се разследват престъпления отпреди близо 10 години, прокурор Иван Гешев каза, че Специализираната прокуратура е млада структура и работи от 2 години.

"Към момента, когато аз съм административен ръководител, компромиси не се правят. Ако имате въпроси за 2009 година, може да ги зададете на конкретните длъжностни лица, които са били към този момент", каза той и похвали колегите си, че не е изтекла информация за готвената операция.

Кметът: За първи път чувам Миню Стайков да има нещо общо

Кметът на Карнобат смята, че в случая не може да се говори за политически мотивирана акция на прокуратурата.

"Не знам на кого е била отдадена сградата, за първи път чувам, че Миньо Стайков има нещо общо с това", заяви Димитров, цитиран от БТА. Той допълни, че с Миньо Стайков се познават лично и са в нормални отношения, но не били приятели.

Кметът заяви, че синът му отдал помещенията под наем за 6000 лв. на месец с ДДС. "Не мога да не съм притеснен, защото става въпрос за сина ми. Дълбоко съм убеден, че той е бил подведен. Иван последно се занимаваше с видеонаблюдение. Бизнесът му е абсолютно легален", каза кметът.

Как бе представена акцията

"Процесуално-следствените действия – претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари“, съобщи прокуратурата в сряда сутринта.

Според държавното обвинение има данъчните престъпления, извършвани в периода 2009 г. – 2018 г. Подозира се, че фирми са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа “липсващи търговци“, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.

Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери.

Събрани са доказателства и за пране на пари. В периода 2009 г. – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление", пише в съобщението.

Любопитното е, че последната акция на властите срещу винпрома бе през 2010 година. Тогава бе проведена операция "Акцизите", а след нея бе съобщено за заловени 250 000 бутилки с фалшиви бандероли, но от това не последва нищо.

Синът на Миню Стайков – Стайко, пък бе задържан през 2013 г. в рамките на операцията "Захарно петле". Стайков-младши бе обвинен като лидер на престъпна група за данъчни престъпления и след като бе обявен за национално издирване се предаде, за да бъде освободен по-късно под гаранция от 50 хил. лв. Тази акция също потъна в небитието.

Акция като сегашната бе проведена миналата седмица срещу хотелиерската компания на крупния бизнесмен Ветко Арабаджиев. Тогава бе арестуван синът му Вълчо, който после бе пуснат под гаранция. Прокуратурата съобщи, че останалите издирвани членове на семейството се укриват в чужбина и за тях има издадена европейска заповед за арест.

Споделяне

Още по темата

Още от България