Алкохолният бос Миню Стайков осъди България в Страсбург

Миню Стайков, сн. БГНЕС

Задържаният близо две години и половина в ареста бизнесмен Миню Стайков очаквано осъди България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Решението на международния съд е постановено във вторник.

Стайков не е поискал обезщетение за прекомерния арест, но ЕСПЧ приема, че България е нарушила неговото право своевременно да бъде изправен пред съдия. Българските магистрати са нарушили правото му за разглеждане на делото в разумен срок и на освобождаване от ареста в разумен срок преди гледането на неговото дело в съда.

"Освен това, като има предвид конкретните обстоятелства по настоящото дело, Съдът не открива никакви убедителни съображения, които да налагат присъждането на справедливо обезщетение", пише в мотивите на съда в Страсбург.

Миню Стайков се яви във вторник в спецсъда по своето дело и коментира пред медиите, че това е добър ден не само за него, но и за цяла България. В момента той се намира под домашен арест и движението му се контролира с електронна гривна.

Миню Стайков, синът му Стайко Стайков и още шестима души бяха привлечени под наказателна отговорност на 6 септември 2018 г., като участници в организирана престъпна група.

Според прокуратурата те са организирали производството на цигари в нелегални фабрики и са ги разпространявали на черния пазар. С действията си участниците са избегнали и плащането на ДДС и са възстановили неследващ се данъчен кредит в размер на 1 016 139 лева при търговска дейност.

По отношение на Миню Стайков съдът прие като обосновано предположението, че е участвал в схема за пране на пари.

Срещу бизнесмена има и второ дело. На 25 октомври 2019 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 14 души, сред които и Миню Стайков и 5 длъжностни лица от Държавен фонд "Земеделие".

По това дело бизнесменът и останалите са подсъдими за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Миню Стайков сезира съда в Страсбург през април 2020 г. с оплаквания срещу продължителността на задържането си. Делото бе решено сравнително бързо.

Споделяне

Още по темата

Още от България