Алкохолният бранш вещае фалити и контрабанда

Производители и дистрибутори на спиртни напитки прогнозираха фалити на фирми от бранша и ръст на черния пазар на алкохол заради проектонаредба на финансовото министерство за задължително инсталиране на измервателни уреди на алкохолния градус във всеки съд за производство на високоградусен алкохол и пломбирането им.

Въпросните уреди, които струват 20 хил. евро, не са по джоба както на малките дестиларни, така и на големите заводи, заяви на пресконференция в четвъртък председателят на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) Пламен Моллов. Цената е непосилна дори за най-напредналите в бизнеса, коментираха от организацията.

Вменяването на това задължение за всички производители на алкохол ще струва, по експертна оценка, около 60 милиона лева, каза Моллов.

Според него въвеждането на такова изискване ще вкара още по-голяма част от бранш в сивия пазар, който и без това в момента е достатъчно голям.

Продажбата на над 50 на сто от легалния алкохол на пазара в момента е намалена наполовина, за сметка на сивия сектор, задължението за нови непосилни инвестиции само ще увеличи нелегалното производство на спиртни напитки, смятат производителите.

“Подготвяната наредба не е съобразена с европейското законодателство, с възможностите на бизнеса и икономическата обстановка в страната“, заяви и Бранимир Ботев, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. Той предупреди, че въпросните скъпоструващи уреди не са надеждни и няма да отчитат точно показателите. Освен това според него служителите на финансовото ведомство нямат достатъчен административен капацитет да се справят с отчитането на уредите.

Моллов пък посочи, че при пломбиране на съдовете всяко отпечатване трябва да става със съдействието на съответния контролен орган и този механизъм най-вероятно ще доведе само до санкции за производителите

Двете организации предупредиха, че ако наредбата влезе в сила, ще бъде атакувана пред Върховния административен съд.

Споделяне

Още от Бизнес