Алма матер няма да вдига послушно крак, за да я подковават "отвън"

Алма матер няма да вдига послушно крак, за да я подковават "отвън"

На връх 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" отговори на отправените напоследък критики към университета.

„Поне един ден в годината не трябва да допускаме да ни лишават от празник скудоумни хора, които не могат да гледат отвъд момента”, заяви проф. Иван Илчев в словото си на тържественото академично честване на празника.

„Някои ще кажат, че реформите са бавни, но Алма матер няма да вдига послушно крак, за да я подковават "отвън. През последните седмици, раздразнени от това, че всички университети имат свое мнение за процесите в страната, някои опитваха да ни поучават и да ни дават за пример други висши училища, които на практика не присъстват в сферата на науката”, добави Илчев.

Той се надява „да не допуснем среднячеството да ни бъде вменявано като идеал”.

„ Живеем или в криза, в спомена за криза, или в очакване за криза. На тези, които днес ни критикуват, ще отговоря с думите: Без доверието на народа, държавата не би могла да съществува”, посочи ректорът.

Той съобщи, че в сряда ще бъде обсъждана антикризисна програма на университета.

На тържеството в аулата на СУ присъства и президентът Георги Първанов.

По-рано над 1000 ученици от 24 софийски училища тръгнаха по столичния бул. "Витоша" на шествието по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Заедно с два духови и един фанфарен оркестър, един фолклорен и два мажоретни състава те преминаха по бул. "Княгиня Мария Луиза", площад "Независимост", бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски" до Народната библиотека "Св. Св. Кирил и  Методий", където се състоя официалната празнична церемония. В нея се включи и президентът Георги Първанов.

Пред Народната библиотека бе отслужен тържествен водосвет, а хорът към Националното музикално училище "Любомир Пипков" изпълни химна "Върви, народе възродени".

24 май по традиция бе отбелязан тържествено с  ученически шествия в цялата страна.

Следобед на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът връчи висши държавни отличия на изтъкнати културни дейци. С орден "Стара планина" - първа степен, за изключително големи заслуги в областта на културата и изкуството ще бъдат удостоени Атанас Ванчев дьо Траси, Стефан Димитров и Стоимен Стоилов.

Вечерта в Националния исторически музей президентът  и съпругата му са домакини на традиционния държавен прием по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Споделяне

Още от България