Алма матер ще затваря врати заради липса на пари

Софийският университет “Св. Климент Охридски” и тази година заплаши правителството, че ще затвори врати и ще анулира академичната година заради липса на пари. Това стана в сряда на Общото събрание на най-голямото висше учебно заведение в България.

Ако до края на октомври, когато ще е готова рамката на бюджет 2008, не се получат ясни гаранции, че държавната субсидия ще е в по-голям размер, отколкото тази година, вратите на университета да се затворят, защото няма да може качествено да изпълнява функцията си, призова ректорът на СУ проф. Боян Биолчев.

В декларацията, приета от събранието, бе записано искането от догодина да се изплаща 100 процента държавната субсидия на висшите училища, а не както досега - 90 на сто. Освен това университетските преподаватели настояват двойно да се увеличи издръжката на един студент.

Проф. Биолчев поиска бюджетът на Софийския университет за идната година да е в размер на 51 милиона лева.

Във връзка с казуса с ботаническата градина в Балчик, която бе поделена от правителството между университета и културното министерство, ректорът каза, че докато не се произнесе Върховният административен съд, решението на Министерския съвет не може да влезе в сила.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?