Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от 3 май и се намира някъде по склона на връх Шиша Пангма в Хималаите. Новината беше съобщена първо от неговата съпруга Радослава Ненова във ”Фейсбук” и в последствие потвърдена от Министерството на външните работи (МВнР).

”Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него”, съобщи Ненова. По думите ѝ спасителна акция в момента не е възможна.

”Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре”, казва тя.

От МВнР съобщиха, че в посолството на България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г. Боян е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход).

Според получената информация, неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват.

На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч. местно време от лицето за връзка от района на Шиша пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава.

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая, посочват от МВнР.

Унгарският алпинист Давид Клайн съобщи, че в събота украински алпинисти и местни шерпи са открили полуоткритата палатка на Петров заедно с неговия спален чувал, съобщи унгарското издание Origo.hu, цитирано от ”Фокус”.

”Петров е един от най-добрите български алпинисти. Той може да се изкатери и на 10 хил. метра надморска височина без никакъв допълнителен кислород“, коментира той.

Клайн каза, че ситуацията е притеснителна, но вече е имало случаи, когато алпинисти, макар и с голямо закъснение, са пристигали по други низходящи маршрути.

Екипът на българския алпинист в София е обяснил пред "Дневник", че засега няма причини за притеснение, защото Петров обичайно е по-бърз от другите и се движи нагоре с ден напред, а и тази ситуация, при която няколко дни няма връзка с него, е обичайна.

"Няма ясни признаци, че Боян има проблем", коментираха от екипа.

Споделяне

Още по темата

Още от България