Алпинистът Христо Христов е в неизвестност

Българският алпинист Христо Христов е в неизвестност от четвъртък, съобщи говорителят на българската хималайска експедиция Петър Атанасов, който е разговарял с Методи Савов от експедицията.

Изкачилите в четвъртък Еверест Николай Петков и Дойчин Боянов на връщане са срещнали Христо Христов на 50 метра под върха. Христов продължил нагоре, а те се върнали в лагер номер три.

До 18 часа в петък 26-годишният Христов все още не беше слязъл в третия лагер на българската експедицията.

"Вчера Христо се е разминал с Николай Петков и Дойчин Боянов на 50 метра от върха. След като Николай и Дойчин вече са били изкачили върха са го видели и той продължавал нормалното си изкачване нагоре. С голяма доза вероятност може да се допусне, че е бил на върха. Но от гледна точка на ставащите събития това вече няма значение в този момент ", разказа говорителят на експедицията в петък.

Атанасов не изключва варианта Христо просто някъде да се е подслонил в състоянието на голямата умора, в която се намира. Той не е и имал радиостанция в себе си.

Бяха мобилизирани всички шерпи на експедиции за издирване по палатки, по височинни лагери, но досега - никакъв резултат, каза лекарят на експедицията д-р Калина Сълова пред БНР. Тя е в предния базов лагер на 6400 метра.

Проверихме чрез други експедиции да не би да има слизане от юг, защото в период от три дни са изчезнали 8 души от други експедиции, но е сигурно, че няма слизане от юг, каза тя.

В петък Дойчин Боянов е търсил Христов като се изкачил по маршрута до първото стъпало на 8430 метра под върха, но не го е открил и се е върнал.

В лагер три са пристигнали Иван Вълчев, Иван Темелков и Станимир Желязков. Решено е Желязков да слиза надолу като помощник на Николай Петков и Дойчин Боянов към долните лагери, защото двамата имат частична снежна слепота.

Вълчев и Темелков ще нощуват на 8300 метра в лагер три и в ранните часове на деня в събота ще предприемат атака към върха като по маршрута ще продължат издирването на Христо христов.

Междувременно се разбра, че японка и трима южнокорейски алпинисти, които са били в различни експедиции, са загинали на връщане от Еверест, след като покорили върха.

63-годишната японка загубила съзнание и починала на около 350 метра под върха, но причините и обстоятелствата около смъртта ѝ все още не са изяснени.

Южнокорейците били част от осемчленна университетска експедиция. Според агенция Йонхап ръководителят на групата бил намерен мъртъв в четвъртък, а телата на двамата му изчезнали колеги били открити в петък на височина 8450 м.

Николай Петков и Дойчин Боянов изкачиха в четвъртък най-високия връх на планетата (8848 м). без кислородни апарати по т.нар. северен или китайски маршрут, което е ново постижение за българския алпинизъм.

На 19 май върха изкачиха Петко Тотев и шерпа Тенди.

Еверест вече е покорен девет пъти от българи. Николай Петков е единственият българин, направил това два пъти - първия заедно с Кирил Досков през 1984 по Западния гребен или т.н. "Жесток път". В същата експедиция загина първият българин, стъпил на Еверест - Христо Проданов.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?