Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите

Алпинистът Иван Томов е загинал в петък в Хималаите на слизане от осемхилядника Лхотце. Това е съобщено от фирмата-организатор на експедицията "Чатурс Трекс енд Експедишънс", цитирана от специализирания сайт "Summitsweb.com". Преди ден 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил този връх и едва вторият, който е сторил това без допълнителен кислород.

Преди дни ураганни ветрове унищожиха палатката на Томов и се наложи той да продължи с екипировка назаем. Преди атаката към върха той разказа, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит.

Иван Томов и рускинята Настя Рунова се изкачиха на върха в четвъртък сутринта. Двамата са се забавили при спускането и едва вечерта са достигнали лагер 4. От фирмата организатор са изпратили шерпа от лагер 3 към лагер 4, който да посрещне двамата алпинисти.

Българският алпинист се е чувствал добре вечерта, но на сутринта в петък е развил мозъчен оток. Въпреки кислорода и поставения му дексаметазон, русенецът е починал на слизане под лагер 4. Настя Рунова е продължила слизането си към по-ниските лагери.

Иван Томов има множество изкачвания в Памир, Тяншан, Каракорум и Хималаите. През 2014 той стъпи на първия си осемхилядник Броуд Пик заедно с Боян Петров, а през 2017 изкачи и Манаслу. Лхотце (8545 м) е четвъртият по височина връх на Земята и се намира съвсем близо до Еверест.

Споделяне

Още по темата

Още от България