Алпинистите ни се върнаха скарани от Еверест

Алпинистите, участвали в юбилейната експедиция за изкачване на Еверест, се върнаха в София скарани и пред журналисти си отправиха взаимни обвинения. Осем от членовете на експедицията си дойдоха, 26-годишният Христо Христов загина след като изкачи върха. Иван Вълчев остана в Хималаите, за да опита да изкачи Еверест и да открие тялото на Христо.

Алпинистите са били зле екипирани, спорили са за използването на кислород, не са станали колектив, нито приятели, стана ясно на пресконференцията в София. Изкачилият за втори път върха Николай Петков нарече "провокатор" Петко Тотев, който тази година пръв от българите стъпи на Еверест заедно с шерпа Тенди.

Д-р Сълова: Ако Христо беше с приятели, щеше да се върне

Дойчин Боянов и Николай Петков бяха в групата, с която се изкачваше Христо. В България двамата бяха многократно упрекнати от близки на загиналия, че не са му помогнали. Боянов е първият българин, който изкачи върха без кислород и успя да слезе жив, Христо остана завинаги под върха.

"За съжаление не станахме приятели и не се върнахме такива, каза лекарят на експедиция "Еверест 2004" д-р Карина Сълова. Тя посочи, че е била против безкислородните изкачвания и затова Николай Петков си подал оставка като заместник-ръководител и я обвинил, че пречи на целите на експедицията. Според нея е било задължително зад Христо Христов да има негов колега с кислороден апарат, който да го подсигурява.

"Ако Христо бе с приятели, а не със състезатели, той щеше да се върне с нас", каза лекарката и хвърли вината за гибелта му върху двамата в групата му - Николай Петков и Дойчин Боянов.

Петко Тотев призна, който пръв тръгна да покорява върха, призна, че последен е бил включен в експедицията, но не е бил съгласен с много неща и е споделял мнението си. Той отбеляза дори че е искал да снима всички членове на експедицията, но в нито един момент не е могъл да ги намери заедно. Не е бил съгласен с тактическия план за покоряване на Еверест, но останалите не приели мнението му.

Той бе обвинен заради интервю на съпругата си Милкана Русева. Николай Петков я нарече "вещица" и се закани: "Ще намеря начин да отговоря достойно на тези, които пишат пасквили срещу мен. Ще потърся разправа с тях, включително и физическа ".

След смъртта на Христо, алпинисти, които не са били включени в експедицията, обявиха, че тя е лошо подготвена, вкарани били алпинисти-връзкари, а 26-годишният им колега е станал жертва на амбициите на организаторите.

В сряда Савов обясни, че едно подобно изкачване поражда голямо напрежение и радостта отива на заден план. Мъката на всички ни за нашия колега и приятел е голяма, заяви Методи Савов. Той отбеляза, че нашите са били доста сиромашки оборудвани, но експедицията се е осъществила благодарение на спортното министерство и спонсори. Алпинистите били подведени от техниката - батериите за радиостанциите и сателитните телефони, които са прекъсвали на всяка връзка.

Дойчин и Николай твърдят, че Христо е бил добре и не е искал помощ

Аз и Христо бяхме категорични, че искаме да направим нашето изкачване без кислород, разказа Боянов. Всеки тръгна със своето темпо, каза Дойчин и уточни, че никога не е имало уговорка да вървят заедно. Той обясни, че във височинния алпинизъм е много трудно човек без кислород да си движи в група. Няколко пъти той се обръщал назад, но не вижда Христо след себе си. Той стигнал да върха и останал там не повече от 20 минути. Надолу се разминал с Николай Петков на около 15-20 минути под върха.

"С Христо се видяхме на трето стъпало - на около 8700 метра". Това е било към 10,30 часа. Христо го поздравил с изкачването, питал го как е. Дойчин му се оплакал, че има проблеми с дишането и той му предложил лекарство. Беше в съзнанието си и нищо в мене не е подсказвало, че това е човек в нужда и трябва да му бъде оказана помощ", каза Боянов.

Експедицията нямала достатъчно бутилки с кислород

Третият от групата - Николай Петков, който за втори път изкачва Еверест, но със кислород, обясни, че преди тръгването към върха тримата решили поне един от тях да изкачи Еверест. Решили единият от тримата да бъде с кислород и да носи две бутилки. Той каза, че след изкачването на Петко Тотев и шерпа Тенди експедицията е била "оголена от кислород". В лагер три имало 4 бутилки кислород и едната била намерена случайно.

Петков предложил да хвърлят чоп, за да видят кой от тримата да използва двете бутилки кислород, но Дойчин и Христо били категорични и го молили той да използва бутилките. Николай решил да ги вземе в интерес на общата сигурност на тримата.

Тръгнал е по-късно, надминал Христо под ръба към първо стъпало. В 10,10 Николай бил на върха, искал да дочака Христо. Останал един час, повече не издържал и след като поставил знамето на пилона, тръгнал да слиза. Той обясни, че надолу се слизало по скали с мизерни парапети. С Христо се разминал покрай трупа на датчанин и дори се пошегували с "доброто място" за среща.

"Христо беше в пълна кондиция, напълно целеустремен да изкачи върха", каза Николай. Той дори му предложил кислород, но Христо отказал.

Все още няма издаден смъртен акт на алпиниста Христо Христов, съобщи ръководителят на експедицията Методи Савов. "Паспортът на Христо бе взет от китайските власти, за да бъде издаден документът. Той ще бъде изпратен в посолството в Пекин и оттам чрез външно министерство ще стигне до близките на Христо. Личният му багаж е описан и също е в Китай", заяви Савов.

По БНР

Споделяне

Още от България