"Алстом" обяви, че "Сименс" може само да мечтае за размяна на активи

Шефът на френската компания "Алстом" (Alstom) Патрик Крон заяви, че германската "Сименс" (Siemens) може само да мечтае за размяна на активи, но все пак това е нещо, което акционерите ще решат, предаде Ройтерс в четвъртък.

 

Бордът на "Алстом" трябва да избира до понеделник между кеш офертата на американската "Дженерал Мотърс" за 12.4 млрд. евро, която се очаква по-късно през деня да бъде подобрена, и предложението на "Сименс" и японската "Мицубиши Хеви Индърстрис" (Mitsubishi Heavy Industries) за взаимна размяна на кативи.

 

Двете оферти са напълно различно. "Сименс" иска да вземе само газовите турбини на "Алстом", като ѝ даде своето производство на влакове, а "Мицубиши" е с интерес към другите енергийни активи. "Дженерал Мотърс" има апетит към целия енергиен бизнес на "Алстом", включително възобновяема и термална енергия, мрежовия бизнес и достъп до 70 процента от печалбата.

 

Според източници, близки до "Алстом", компанията предпочита офертата на "Дженерал Мотърс", независимо че според "Сименс" тяхното предложение с японците оценява активите на френската компания с 2 млрд. евро повече от американците.

 

"Те искат нашите газови активи и ние трябва да вземем техния транспортен бизнес ... е, позволено им е да мечтаят", каза Крон на семинар за инвеститори, организиран от френската банка БНП-Париба в Париж. Той все пок уточнява, че акционерите са тези, което ще решат.

 

Говорителката на "Алстом" е отказала коментар.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?