Алтернативен план за Близкия изток представен в Женева

Сред главните автори на Женевската инициатива са бившият израелски министър Йоси Бейлин и бившият палестински министър Ясер Абд Рабо. Новият план отива по-далеч от мирната карта, предвиждаща създаването на две държави, отбелязва Ройтерс.

Според него трябва да бъде създадена демилитаризирана палестинска държава, а Ерусалим, градът, който и двете страни в конфликта смятат за своя столица, да бъде разделен на две. Палестинците ще получат арабската част от Ерусалим, а Израел ще запази еврейските квартали и съседните на тях селище по Западния бряг.

Планът предвижда Израел да се изтегли в границите си отпреди Близкоизточната война от 1967 г. Някои по-големи еврейски селища ще бъдат демонтирани, но 75 процента от еврейските заселници ще останат в палестинските територии под израелска защита.

В замяна на запазването на някои селища Израел ще даде на палестинците някои части от пустинята Негев, граничещи с ивицата Газа. Между Западния бряг и ивицата Газа трябва да бъде създаден безопасен път.

Според плана палестинците ще се откажат от искането си за завръщане на 3,6 милиона палестински бежанци по родните им места в Израел, откъдето те са били изгонени или принудени да избягат след Арабско-израелската война от 1948 г.

Израел пък ще се откаже от суверенитета си върху Храмовия хълм в стария град в Ерусалим, наричан от мюсюлманите Ал Харам ал Шариф. Мястото ще бъде поставено под международно наблюдение. Израел си запазва обаче контрола върху Стената на плача.

Палестинците трябва да признаят Израел като еврейска държава, да спрат антиизраелското насилие и да разоръжат въоръжените си групировки, предвижда още планът.

Дясното израелско правителство вече отхвърли Женевската инициатива като пагубна за страната. Палестинската автономна власт я подкрепи по принцип, но засега не го е заявила официално. Ислямските въоръжени групировка отхвърлиха плана, който според тях е "предателство" към палестинската кауза.

Американският държавен секретар нарече женевското споразумение "потенциално полезно", но Държавният департамент подчерта, че то не може да замести "пътната карта", изготвена от САЩ, ООН, Русия и ЕС.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?