Парламентарното разследване на случая "Мирослава":

Алтернативната комисия със сериозни съмнения за смъртта на Стойчо Стоев - Чочо

Опозицията отрязана от достъп до стенограмите на официалната анкета на ГЕРБ по случая "Мирослава"

Самоубилият се според официалната версия на МВР основен свидетел и заподозрян по случая “Мирослава” Стойчо Стоев – Чочо нямал следи от барут по пръстите си. До тази неофициална информация е стигнала алтернативната комисия за разследване на полицейското насилие, съставена от депутати от опозицията, научи Mediapool в четвъртък.

Опозицията формира неформална анкетна комисия, след като бойкотира официалната комисия, в която влязоха само представители на управляващата партия и "присъдружни" независими депутати.

Друг озадачаващ факт, който опозиционните парламентаристи са открили при огледа си в апартамента на Стоев, е височината на рикошета на куршума на стената, в килера, където той се е прострелял. Според някои депутати рикошетът е на около 1.60 м. над земята, а самият Чочо е бил висок около 1.75 м.

Според обясненията на полицията заподозреният се е самоубил, натискайки спусъка на пистолета си с палеца, докато ръцете му били с белезници.

“Малко е странно как е извил вързаните си ръце, че да простреля отгоре надолу слепоочието си така, че рикошетът да се пада по диагонал”, обясниха депутати.

Народни представители посочиха още един факт. Алармата в апартамента на Стоев, която трябваше да бъде обезвреждана от полицията при втория оглед и която косвено стана причина служителите на реда да "изпуснат" от вниманието си Чочо и той да се самоубие, всъщност е била изключена от повече от година.

Депутатите допълниха, че не е имало проблем и с тока в апартамента, както се твърдеше в началото. “В коридора и в самия апартамента е било напълно светло, защото огледът е правен през деня, а вратите на стаите към коридора са стъклени и не е било необходимо да се занимават с електричеството”, обясниха запознати.

Освен това в апартамента на Чочо е било открито нещо като любовно писмо от Стоев до неговата приятелка, с която живеел на семейни начала. Листчето не е иззето като веществено доказателство и следователно не му е правена графологична експертиза.

Конфликт на интереси в официалната комисия на ГЕРБ?

По същото време в четвъртък в парламента стана известен факт, който предизвика недоволството на опозицията. Оказа се, че независимият депутат Димитър Колев, който е член на "официалната" анкетна комисия за проучване на случаите на полицейско насилие, познава жената, с която самоубилият се Стойчо Стоев - Чочо е живял. Колев бе принуден да признае това, след като в тричасовите дебати по искането за удължаване на срока на действие на комисията, от опозицията попитаха дали "Стоев не е бил шофьор на депутат от Перник, член на комисията".

"Стоев никога не ми е бил шофьор", отговори от парламентарната трибуна Колев, който се позна в питането, защото е избран от Перник.

"От 2001 до 2005 г., когато бях областен управител на Перник, ползвах служебен автомобил и имах друг шофьор, след това ползвам личен автомобил", обясни Колев. Той добави, че Перник е малък град и познавал Стоев по физиономия, но никога не се е срещал с него, нито е говорил с него по телефона.

Колев уточни, че познава жената, с която Стойчо Стоев живеел на семейни начала от 5 години. През 2006-2007 г. тя била технически сътрудник на гражданското бизнес сдружение, на което Колев е бил секретар и след това го издигало за кандидат-кмет на Перник на предишните местни избори. По думите на депутата младата жена живеела със Стоев от пет години – когато вече не работели заедно в сдружението.

Димитър Колев, който бе областен управител по време на правителството на НДСВ, а неговата съпруга Милена Милотинова по същото време бе депутат от същата партия, уточни, че винаги би помогнал на жената, чието име отказа да съобщи.

Въпреки това депутатът не мислел да напуска комисията, защото не виждал в познанството или в кавалерската готовност да се притече на помощ нищо смущаващо.

Депутатът заяви още, че полицейският оглед в апартамента на Стоев, при който той се е самоубил, е бил първи, а не повторен, каквито слухове имало. Колев каза, че при огледа е имало поемни лица - "били са там, при открехната врата на апартамента". Според него при открехната врата не може да се види какво ще направи Стойчо Стоев, но пък има видимост към двамата служители на ГДБОП.

Колко категории депутати има?

След тричасов дебат в пленарната зала по искане на управляващите Народното събрание удължи срока на действие на “официалната” комисията за разследване на полицейското насилие с 60 дни.

Опозицията и отдясно, и отляво се оплака, че не е получила достъп до стенограмите от проведените заседания на комисията на ГЕРБ, когато са били разпитани поканени лица, причастни към случая "Мирослава".

"Нали имаме равни права по конституция - защо ние не можем да прочетем стенограмите от работата на комисията, как така изведнъж едни от нас стават информирани, а други - не", попита от трибуната съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. "Става дума не за един смъртен случай, а за два", подчерта той, напомняйки, че анкетната комисия трябва да проучи смъртта на 18-годишната Мирослава и на сочения като основен заподозрян Стойчо Стоев.

Костов поиска от председателя на парламента да свали забраната в секретна секция и да направи стенограмите на комисията достъпни, защото "такъв прецедент няма в над 130-годишната история на парламента".

Според Ангел Найденов от левицата истинският мотив за удължаването на срока на действие на комисията е желанието на управляващите да се опитат да тушират фактите, до които ще стигне опозицията в своето алтернативно разследване.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова защити анкетната комисия, като каза, че тя работи по правилата. На Костов и Христо Бисеров (ДПС) тя обясни, че Законът за защита на класифицираната информация казва, че когато има такава, е нужно решение или на НС, или на комисията, за да могат да се четат секретните материали.

Председателят на парламента Цецка Цачева разясни, че е изискала от ръководството на комисията да предостави решението за специализиран достъп до информация. "Ако няма такова, ще получите достъп", обърна се тя към опозицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?