Алтернативният синод на Инокентий е подал отново документи за регистрация в съда

Алтернативният синод на Инокентий е подал отново документи за регистрация в съда

Алтернативният синод на митрополит Инокентий отново е подал документи за нова регистрация в Софийския градски съд и в Дирекцията по вероизповеданията, съобщи в петък бТВ.

От алтернативния синод са обявили, че ако и този път не получат регистрация, ще заведат ново дело срещу България в Страсбург.

Първият опит на Инокентий да регистрира в Софийския градски съд алтернативния синод като единствен беше през септември 2003 г. Тогава магистратите отказаха да го впишат с името "Българска православна църква", защото молбата не била подадена от лице, което я представлява.

Решението бе съобразено със Закона за вероизповеданията, който изключва възможността лица, които са излезли от лоното на БПЦ, да използват името ѝ и да предявяват претенции към имуществото ѝ.

Отказът бе потвърден както от Апелативния съд, така и от Върховния касационен съд през януари 2004 г.

Няколко месеца по-късно, през юли, свещениците от алтернативния синод бяха изгонени от църквите с полиция и със санкция на тогавашния главен прокурор Никола Филчев.

В средата на септември 2010 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург окончателно осъди държавата да плати 50 000 евро заради тази акцията срещу хората на дядо Инокентий.

Магистратите постановиха също, че за да бъдат изпълнени неговите решения, България следва да промени Закона за вероизповеданията от 2002 г., който налага единни ръководства на всички вероизповедания и по-специално на Българската православна църква.

Според стандарта, установен от съда, православните вярващи, които не се доверяват на синода на патриарх Максим, следва да имат възможност да се регистрират отделно и да уредят имуществените отношения между двете спорещи страни допълнително по гражданско-правен ред.

Споделяне

Още по темата

Още от България