Алтернативният синод на Инокентий поиска помирение със синода на Максим

Епископ Йоан Богослов, бивш игумен на Роженския манастир, от алтернативния синод на митрополит Инокентий е изпратил писмо до архиереите на патриарх Максим, в което се обявява за помирение и единство на Българската православна църква, съобщи в петък БТА, като се позовава на писмото на епископа.

По думите на Йоан на последното заседание на владиците от т. нар. алтернативен синод на Инокентий, който преди 6 години бе изгонен с полиция от църквата "Св. Параскева“ в София и други храмове в страната, които държеше, са взели решение за помирение със синода на Максим. Решението е било подкрепено от Софияския митрополит Инокентий, от епископ Йоан и от отец николай Николов. Против са били епископ Гервасий и отец камен Бараков.

Йоан Богослов е заявил още, че ще следва тази посока, като се разграничава от действията на Гервасий и Камен Бараков, които все още не искат да се помирят с Максим.

"Вярвам в едната, света, съборна и апостолска Църква", пише духовникът в писмото, което е изпратено и до Дирекцията по вероизповеданията към МС.

Председателят на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов обаче не потвърди в дирекцията да е получавано писмо от митрополит Инокентий, че алтернативният му синод е подал ръка на патриарх Максим за обединение на Българската православна църква. Велинов обаче призна, че в четвъртък в дирекцията е получено отворено писмо от Йоан Богослов, който съобщава, че след заседание на синода на Инокентий е взето решение за помирение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?