Алтернативно използванe на въглищата са представили от САЩ в мини "Марица Изток"


Срещата в държавните мини

Алтернативни на сегашното горене възможности за използване на въглищата са представили в държавните мини "Марица Изток" представителите на делегацията от американски държавни енергийни експерти, които са на посещение в България от понеделник.

Те първо се срещнаха с енергийния министър Теменужка Петкова, пред която представиха екологични технологии за улавяне на въглеродните емисии на топлоелектрическите централи и енергийни системи на основата на въглища. Последваха срещи в държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" и т.нар. американски ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", както и в мини "Марица Изток".

Българските специалисти от въгледобивното дружество и американските експерти са се обединили около възможността за сътрудничество за запазване работата на топлоелектрическите централи в България.

В централата "КонтурГлобал Марица Изток 3" са били обсъдени възможностите за внедряването на съвременни технологични решения, насочени към минимизиране на въглеродните емисии, съобщиха от дружеството, което произвежда 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници. Акционер в него освен "КонтурГлобал", е Националната електрическа компания с 27%.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?