Алжир кани български фирми за инфраструктурни проекти

Алжир е предложил на български фирми да участват в 38 инфраструктурни проекта в енергетиката, транспорта и водоснадбяването, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който в четвъртък се завърна от посещение в страната. Там се състоя сесия на междуправителствения комитет, който не е заседавал от 18 години и сега е подписал редица споразумения в областите на малките и средни предприятия, експортното застраховане, насърчаването на инвестициите, морския транспорт и се финализира нова търговска спогодба между България и Алжир.

Алжир има изключителна инвестиционна програма за 150 млрд. долара, към чието усвояване бяха поканени да се включват българските фирми, каза още Овчаров. По думите му в България има погрешно впечатление за тази страна, чийто ежегоден  икономически ръст е 5поцента и има валутен резерв за80млрд.долара, който до края на 2007 г. ще стане 100 млрд. долара.  

С най-голямата газодобивна и износна компания на Алжир “Сонатрак” е договорено да участва в проучване за изграждането на LNG терминал за природен газ на Черноморието, каза още Овчаров. Така по думите му страната ни ще може да избира между двама доставчици.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?