Алжирецът Аладин изправен на съд за серия нападения с нож

Имигрантът има повдигнати обвинения за два опита за убийство и три грабежа в София

Обвиняемият Салахедин Бин Аладин. Снимка: МВР

Алжирецът Салахедин Бин Аладин, когото МВР безуспешно преследваше няколко дни в началото на ноември и накрая бе задържан на гръцка територия от местните власти, ще бъде изправен на съд за серия от нападения с нож в столицата.

Имигрантът, който първоначално бе заподозрян само за раняването на 20-годишната продавачка в денонощен магазин на ул. "Пиротска" – Виктория Христова, е обвинен за два опита за убийство и три грабежа, един от които е останал недовършен, съобщиха от прокуратурата в сряда.

От държавното обвинение са внесли в Софийския градски съд (СГС) общо три обвинителни акта срещу Аладин – за опит за убийство на Тихомир Владимиров на 27 май, за грабеж, придружен с опит за убийство на Радосвета Драгева на 1 ноември, за опит за грабеж на телефони от трима души ден по-късно, както и за грабежа и нападението срещу Виктория, извършени отново на 2 ноември.

Доказателствата за останалите престъпления бяха събрани от разследващите след залавянето на Аладин на 6 ноември. Оказа се, че единствено нападението над Виктория е придобило широка известност, макар че опитът за убийство на Тихомир Владимиров е бил дори по-жесток.

Според прокуратурата алжирецът нападнал мъжа на 27 май на ул. "Вашингтон", близо до Централна гара. Наръгал го с нож четири пъти в корема, два пъти в гърдите и веднъж в шията, засягайки черния дроб и дясната външна артерия. Въпреки изключително тежкото си състояние, Владимиров за щастие е спасен от спешния медицински екип, пристигнал на мястото.

"Деянието е останало недовършено по независещи от волята на Аладин причини – оказана е спешна медицинска помощ, без която би настъпила смърт на пострадалия", подчертават от държавното обвинение.

На 1 ноември е извършен нов опит за убийство, придружен с грабеж, за които алжирецът също е обвинен. Разследващите твърдят, че около 00.30 часа на ул. "Пиротска" той ограбил Радосвета Драгева, заплашвайки я и ранявайки я в областта на шията. На следващия ден, около 1.30 часа, на ул "Трапезица" е направен опит за грабеж на мобилни телефони от Боян Томов, Десислава Савова, Орлин Щерев.

"Използвал е заплаха чрез насочване на нож срещу пострадалите и употреба на сила – наранил е един от пострадалите. Това деяние е останало недовършено по независещи от волята на Бин Аладин причини, а именно – самоотбрана", уточняват разследващите.

Само половин час по-късно е извършено и нападението срещу Виктория, която бе ранена множество пъти с нож в областта на главата, шията, гърба и ръцете. По този случай Аладин също е обвинен за опит за убийство и грабеж, тъй като от магазина са взети "движими вещи на стойност 444 лева". В момента обвиняемият се намира в ареста с постоянна мярка "задържане под стража".

В хода на делото срещу Аладин са събрани доказателства и срещу Александър Симеонов, който е обвинен за това, че е помогнал на алжиреца да се укрие от полицията и да избяга от София след нападението над Виктория.

"Симеонов е изхвърлил дрехите, с които е бил облечен Бин Аладин, укрил го е в домовете на свои познати в гр. София и в гр. Пловдив, изхвърлил е телефон, върху който е имало следи от извършеното престъпление", съобщават от прокуратурата. Оттам уточняват, че разследването е продължило 1 месец и 11 дни, като са разпитани 32-ма свидетели и са изготвени 9 експертизи с участието на 22-ма вещи лица.

Нападението над 20-годишната Виктория Христова провокира ескалация на напрежението между националистическите организации и имигрантското население в София, като прокуратурата дори образува две дела за насаждане на омраза и подбуждане към престъпление срещу зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки и известния провокатор, приближен до новопоявилия се кандидат-политик Николай Бареков – Бисер Миланов-Петното.

Споделяне

Още по темата

Още от България