Алжирецът Аладин осъден на 12 години затвор за серия нападения с нож в София

Подсъдимият се призна за виновен и делото му бе разгледано по съкратената процедура

Салахедин Бин Аладин. Снимка: БГНЕС

Присъда от 12 години получи във вторник алжирецът Салахедин Бин Аладин, когото МВР безуспешно преследваше няколко дни в началото на ноември м.г. и накрая бе задържан от гръцките власти.

Той бе признат за виновен за серия нападения с нож и грабежи в центъра на София, след като призна всички факти, събрани от прокуратурата, и делото му бе разгледано по съкратената процедура от Софийския градски съд (СГС) в рамките на няколко часа. Наказанието му не е окончателно и може да се обжалва в 15-дневен срок пред втората инстанция.

Набезите на Аладин предизвикаха ескалация на антиимигрантските настроения в столицата, което доведе до доста нападения над чужденци от групи крайни националисти. Напрежението достигна своя връх, след като в нощта срещу 2 ноември м.г. бе нападната и многократно ранена с нож 20-годишната продавачка в денонощен магазин на ул. "Пиротска" Виктория Христова.

Впоследствие се оказа, че алжирецът е разпознат от пострадалите при няколко други въоръжени грабежи и така обвиненията срещу него се увеличиха. Заедно с Аладин пред съда бе изправен и Александър Симеонов, който получи условна присъда от година и четири месеца за това, че му помогнал да се укрие, да изхвърли окървавените си дрехи и да стигне до Пловдив след нападението над Виктория.

Според описаните в обвинителния акт обстоятелства, които подсъдимият призна, около 00.30 часа на 1 ноември м.г. Аладин ограбил на ул. "Пиротска" Радосвета Драгева, заплашвайки я и ранявайки я в областта на шията. На следващия ден, около 1.30 часа, на ул "Трапезица" той нападнал и взел мобилните телефони на Боян Томов, Десислава Савова, Орлин Щерев, като първият бил ранен в ръката, тъй като оказал съпротива.

Само половин час по-късно Аладин ранява множество пъти с нож Виктория в областта на главата, шията, гърба и ръцете. По време на делото във вторник стана ясно, че само в този случай алжирецът е получил обвинение за грабеж, придружен с опит за убийство.

СГС прие, че подсъдимият е виновен за грабежа на лични вещи за общо 1490 лева. Магистратите уважиха наполовина иска на Виктория, присъждайки ѝ обезщетение в размвер на 35 000 лева. Аладин ще трябва да заплати и разноските по делото, възлизащи на над 4200 лева.

Подсъдимият ще изпълнява наказанието си при първоначален строг режим, ако то бъде потвърдено и от горните инстанции. Ще трябва да изтърпи и 3-месечната му условна присъда, наложена от Районният съд в Елхово по обвинение, че незаконно е преминал българската граница.

Самият Аладин заяви в последната си дума пред съда, че съжалява за стореното и, че няма реални спомени, тъй като бил под влиянието на "алкохол и хапчета". По думите му нямал намерение да извършва грабежи и да убива някого.

Алжирецът е обвиняем по още едно дело, което е насрочено за разглеждане в сряда – за за опит за убийство на Тихомир Владимиров, отново в София. Според прокуратурата алжирецът нападнал мъжа на 27 май на ул. "Вашингтон", близо до Централна гара. Наръгал го с нож четири пъти в корема, два пъти в гърдите и веднъж в шията, засягайки черния дроб и дясната външна артерия. Въпреки изключително тежкото си състояние, Владимиров за щастие е спасен от спешния медицински екип, пристигнал на мястото.

Споделяне

Още по темата

Още от България