Алжирецът, заподозрян за нападението над Виктория, чакал статут близо година

Издирваният за престъплението Салахедин Бин Аладин пребивавал на т.нар. външен адрес

Заподозреният алжирец Салахедин Бин Аладин. Снимка: МВР

Алжирецът, заподозрян за нападението над 20-годишната Виктория Христова, която бе ранена десетина пъти с нож в нощта срещу събота в София, чакал решение от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) по молбата си да получи такъв статут от декември м.г.

Това обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев в понеделник по време на представянето на мащабен план на управляващите за справяне с кризата покрай увеличаващия се имиграционен натиск към България.

По думите на МВР шефа 20-годишният Салахедин Бин Аладин, когото СДВР продължава да издирва, е пребивавал на т.нар. външен адрес. Това е процедура, при която кандидатите за бежански статут могат да представят пред ДАБ адрес, на който ще живеят, за да напуснат центровете за временно настаняване.

Очевидно в случая на алжиреца, въпросният външен адрес не е бил реален, тъй като заподозреният все още не е открит от полицията. в отговор на въпрос на Mediapool Йовчев коментира, че в момент тече проверка колко от тези регистрирани в ДАБ адреси са фиктивни, но не пожела да обяви конкретни данни.

По-рано в понеделник от СДВР разпространиха снимката и името на Салахедин Бин Аладин. Хората, които имат информация къде може той да бъде открит, да позвънят на тел. 112 или да съобщят в най-близкото поделение на МВР, като анонимността им е гарантирана, уточняват от столичната полиция. От Софийската градска прокуратура пък съобщиха, че по случая вече е образувано разследване за грабеж и опит за убийство.

Младата Виктория пострада, докато опитваше да попречи на крадец в денонощния магазин на ул. "Пиротска", в който работи. След нападението тя бе откарана в "Пирогов" с рани по ръцете и главата. За щастие животът ѝ е вън от опасност.

Вследствие на престъплението МВР проведе мащабна операция по издирването на извършителя в центъра на София. Униформените задържаха близо 60 имигранти след претърсване на хостел, но заподозреният така и не бе открит. Личността му бе установена чрез кадри от охранителните камери в района.

Инцидентът очаквано бе използван от националистически формации, като "Атака", ВМРО, Национална гвардия и Българския национален съюз за отправяне на призиви към "прочистване" на страната от нелегални имигранти, както и на закани, че ако властите не вземат мерки, националистите ще го направят. През уикенда хора на няколко пъти свидетелстваха пред медиите за изолирани нападения на скинари над роми и цветнокожи.

Споделяне

Още по темата

Още от България