Алжирските власти затвориха южните граници за сирийци

Алжирските власти затвориха южните граници за сирийци

Алжир затвори южните си граници за сирийци, влизащи от съседните Мали и Нигер. Алжирските власти правят това, за да попречат на членове на разгромени бунтовнически групировки от Сирия да влизат на тяхна територия, защото са заплаха за сигурността. Това заяви високопоставен алжирски представител, цитиран от Ройтерс.

Хасен Касими, отговарящ в алжирското министерство на вътрешните работи за миграционната политика, каза, че за сирийците, които търсят убежище в Алжир по този начин, има подозрения, че са радикални ислямисти, и не са желани.

През 90-те години Алжир преживя продължителна гражданска война с джихадистки групировки. Макар насилието днес да е намаляло доста осезаемо, в отделни райони все още има спорадични нападения.

"През последните няколко години приехме по хуманитарни причини 50 000 сирийци", каза Касими. Той имаше предвид бежанци от гражданската война в Сирия. "Но когато става дума за нашата сигурност, не можем да приемаме членове на въоръжени групировки, бягащи от Сирия", добави Касими.

По думите му през последните седмици стотина от тях били достигнали южната граница на Алжир с помощта на въоръжени местни ескорти, но били засечени и изгонени малко след като успели да влязат на алжирска територия.

Касими заяви, че тези сирийци са преминали през Турция, Йордания, Египет, Судан и Нигер или Мали и са използвали за целта фалшиви судански паспорти.

"Определено става дума за престъпна мрежа и трябва да сме много бдителни, за да не ги допуснем в Алжир", каза той.

Откакто започна гражданската война в Сирия, в хода на която президентът Башар Асад до голяма степен победи бунтовниците и джихадистите, Алжир не е прекъсвал в нито един момент дипломатическите отношения с Дамаск.

Сирийските граждани влизат без визи в Алжир.

Южните и югоизточните алжирски райони до голяма степен са безлюдни пустини, но алжирските власти затегнаха мерките за сигурност по тези места, след като съседна Либия, както и северните части на Мали и Нигер попаднаха в ръцете на различни екстремистки и бунтовнически фракции, отбелязва Ройтерс.

След гражданската война през 90-те години Алжир стана важен американски съюзник срещу радикалните ислямисти, които действат в безводния Сахелски регион, обхващащ части от Северна и Западна Африка.

Споделяне

Още от Свят