Алжирският дипломат Лахдар Брахими е новият пратеник на ООН в Сирия

Алжирският дипломат Лахдар Брахими е новият пратеник на ООН в Сирия

ООН потвърди, че опитният алжирски дипломат Лахдар Брахими ще замени Кофи Анан като неин пратеник в Сирия, съобщиха световните агенции.

Бившият генерален секретар на ООН обяви в началото на месеца, че се отказва от посредническата си роля, тъй като не е получил необходимата подкрепа за своята мисия, а страните в конфликта не прекратиха огъня.

”Генералният секретар (на ООН Бан Ки-мун) цени желанието на Брахими да посвети своите големи способности и опит на тази решаваща задача и с право очаква силна ясна и единна подкрепа на международната общност”, заяви говорителят на световната организация Едуардо дел Буей.

Лахдар Брахими е заемал няколко поста в ООН. Той си извоюва репутация на упорит и независим посредник като пратеник в Афганистан, Ирак и Хаити. Брахими помогна за договаряне на прекратяването на гражданската война в Ливан.

Брахими заяви в ефира на телевизия "Франс 24", че не е уверен, че ще може да сложи край на сирийския конфликт, но ще приложи за това всички усилия.

Той се надява да получи съдействието на сирийците и подкрепа от страна на международната общност.

Русия приветства назначаването на Лахдар Брахими, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира руския постоянен представител в световната организация Виталий Чуркин.

Съединените щати обаче поискаха повече подробности за мандата на Брахими, съобщи Франс прес, цитирайки заместник-говорителя на Белия дом Джошуа Ърнест.

Новият международен посредник за уреждане на конфликта в Сирия ще се нуждае от консенсус в Съвета за сигурност на ООН, за да изпълни успешно своята задача, предупреди турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу, цитиран от Ройтерс.

"Ако не искаме неговата мисия да бъде неуспешна като (тази на предшественика му Кофи) Анан, е необходимо да постигнем консенсус в Съвета за сигурност и да не позволим никакви тактики на бавене", предупреди Давутоглу на пресконференция в Анкара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят