Амак: привидно прес агенция, а всъщност - пропаганден инструмент

Амак: привидно прес агенция, а всъщност - пропаганден инструмент

Седем предупреждения за седмица, нападения в четирите края на света - независимо дали е техен организатор, ръководител или вдъхновител, групировката "Ислямска държава" (ИД) използва един ефикасен механизъм за поемане на отговорност: своята "осведомителна агенция" Амак, казват аналитици.

Седмицата от 29 май до 5 юни бе белязана от поредица от смъртоносни атаки - от Манчестър до Мелбърн, включително в Сомалия, Индонезия, Египет, Манила и Лондон. Отговорността за тези кръвопролития бързо бе поета от джихадистката групировка, предимно чрез обичайния ѝ канал - Амак.

Макар да се опитва да действа в интернет по правилата на международните медии, използвайки например ленти като "Breaking News" и неутрален език, тази "агенция" е главно пропаганден орган, но все още не е хващана в лъжа и съобщенията ѝ за поета отговорност заслужават доверие според експертите и антитерористичните служби.

"Зачестилите съобщения за поемане на отговорност през последните дни отговарят на зачестилите акции", обяснява за АФП Матийо Гидер, специалист по ислямистките движения.

Тези съобщения винаги отговарят на акции, вдъхновени, ръководени или организирани от ИД, "защото те не могат да си позволят да излъжат за някакво събитие или да поемат отговорност за акции, които не са извършени в името на групировката. Направят ли го, ще станат за смях на цялото джихадистко движение. Залогът е доверието към тях".

Вместо Туитър

Американецът Томас Джослин от вашингтонския аналитичен център Фондация за защита на демокрацията добавя: "Не знаем да са поемали отговорност съвсем без основание. Случва се да преувеличават или да имат някакви проблеми, но не знаем за случай да си припишат отговорност, без да имат нищо общо".

Докато процъфтяваше, "халифатът", самопровъзгласил се на контролираните от ИД земи в Ирак и Сирия, връзките на групировката с външния свят бяха централизирани и минаваха през нейни влиятелни лидери; днес комуникациите са по-децентрализирани, съответно по-бързи, посочва Матийо Гидер.

"Възприет е нов начин за поемане на отговорност - казва той. - Преди бе необходимо одобрение от централното командване; сега обаче те губят по всички фронтове, а пръснати тук и там кореспонденти на Амак са упълномощени да поемат отговорност от името на ИД."

"Те призоваха всички свои привърженици навсякъде по света да минат към действие, за да покажат, че с тях не е свършено въпреки неуспехите им на полесраженията в Ирак и Сирия", добавя експертът. "Мъчат се да докажат, че все още действат извън земите на халифата, които се свиват все повече, и че бойците им извън халифата са по-значителни от силите на тяхна територия", уточнява Гидер.

Дали под формата на имейл или бележка, оставена преди самоубийствен атентат, но трябва да има някаква връзка между ИД и джихадиста (или джихадистите), предприели акция, за да поеме групировката отговорност за нея, уточнява пред АФП Ромен Кайе, консултант по ислямистките проблеми.

"Или са пряк организатор на нападението, или имат достатъчно убедителни причини да смятат, че са ръководили или вдъхновили извършителя. Може да става дума за видеозапис, разменени писма, но трябва да има контакт", обяснява той.

"Амак е създадена от ИД като заместител на акаунтите в Туитър, използвани от тях по-рано, които вече редовно биват закривани", добавя аналитикът.

Начинът на работа в Амак, както и в другите медии, контролирани от ИД, остава отчасти неясен, независимо че има показания на хора от организацията - бегълци или арестувани и разпитани. Те я описват като важна структура в рамките на ИД, разполагаща със солидни средства и смятана за ключова от водачите на групировката.

Миналата седмица социалните мрежи оповестиха, че при обстрел от сили на международната коалиция начело със САЩ в Сирия е загинал един от основателите на Амак - сириецът Раян Машаал, бивш бунтовник от Алепо, минал в края на 2013 г. под знамената на "халифата". Засега потвърждение няма.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?