Amazon е компанията с най-голяма пазарна капитализация в света

Amazon е компанията с най-голяма пазарна капитализация в света

Американският гигант за онлайн търговия Amazon (Амазон) стана компанията с най-голяма пазарна капитализация в света, отнемайки от Microsoft (Майкрософт) първото място на Уолстрийт, съобщи Франс прес.

Акциите на ръководената от най-богатия човек на света Джеф Безос компания поскъпнаха в понеделник с 3.44 процента. Така пазарната ѝ капитализация достигна 797 милиарда долара, а тази на Microsoft е 783 милиарда.

Въпреки това стойността на Amazon значително намаля, откакто в началото на септември надхвърли един милиард долара, няколко седмици след като същото направи и Apple.

Основателят на Amazon Джеф Безос е най-богатият човек в света със състояние от 135 млрд. долара, според индекса на агенция Блумбърг. Миналата година той задмина по богатство основателя на Microsoft Бил Гейтс.

Това е първият път, когато Amazon става лидер по пазарна капитализация. Динамиката на цените на акциите на американския технологичен гигант през последните месеци беше като ролъркостър поради притеснения за продажбите и търговски напрежения, отбелязва Би Би Си.

Основана през 1994 г. от Джеф Безос, Amazon започва живота си като нишов продавач на книги втора ръка и постепенно се превръща в онлайн търговец на разнообразни стоки – от пресни храни до облекла.

Фирмата е създадена в гараж в предградията на Сиатъл, щата Вашингтон. Първоначално се е наричала "Cadabra," ( "Кадабра", от абракадабра) и през 1995 г. продава първата си книга - "Флуидни концепции и творчески аналогии: Компютърни модели на фундаменталните механизми на мисълта" от Дъглас Хофстатър.

От началото на 1996 г. Amazon вече продава книги онлайн из цялата територия на САЩ.

Компанията се листва на борсата през 1997 г. и привлича 54 млн. долара. В резултат на това Безос се присъединява към редиците на най-богатите бизнесмени в света още преди да е навършил 35 години.

За повече от десетилетие компанията поставя растежа пред печалбата, инвестирайки в складове, мрежи за дистрибуция и системи за данни.

През 2017 г. тя плаща 13.7 млрд. долара за Whole Foods Market, което за пръв път ѝ осигурява огромна мрежа от реални магазини.

Amazon освен това става значим създател на оригинално развлекателно съдържание, произвеждайки драматични сериали. Освен това успява да спечели правата за излъчване на живо на спортни срещи като футбол от английската висша лига и тенис турнирите ATP (Асоциацията на тенис професионалистите).

Компанията разработва редица други продукти и услуги, включително електронния четец Kindle и виртуалния асистент Alexa.

През последните месеци акциите на големите технологични компании бяха доста нестабилни. През август Apple стана първата в света публична компания, чиято стойност достигна 1 трилион долара, докато Amazon постигна такава оценка през септември.

След това обаче акциите на Apple тръгнаха надолу, след като компанията обяви през декември коригирана прогноза за по-слаби продажби на iPhone. Преди Нова година Apple поевтиня до 750 млрд. долара и призна, че нещата не вървят толкова добре, както е очаквала.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?