"Амазон" няма да плати нито цент върху милиардните си печалби

"Амазон" няма да плати нито цент върху милиардните си печалби

Големите корпорации продължават да избягват плащането на данъци благодарение на вратички и изключения в законите. Сред тях е и "Амазон", притежавана от най-богатия човек в света – Джеф Безос.

Това показва доклад на Института по данъчна и икономическа политика (ITEP). Според него една от най-големите технологични компании за доставки на стоки "Амзон" (Amazon) няма да плати нито цент преки данъци за втора поредна година.

Това става възможно благодарение на новия Закон за намаляване на данъците и заетостта (TCJA), който беше приет през 2017 г. Вместо да внесе повече приходи във федералния бюджет, данъчната тежест на "Амазон" е намаляла от 35 на сто на 21% за миналата година.

Така "Амазон" няма да плати нито цент корпоративен данък на чичо Сам, въпреки че през 2018 г. е реализирала печалби от над 11.2 милиарда долара. Нещо повече - от "Амазон" признават, че заради реформата държавата ѝ е върнала сумата от 129 млн. долара за 2018 г., което прави данъчната ставка минус 1.2%, показват сметките на Института по данъчна и икономическа политика (ITEP).

Печалбата на "Амазон" за 2018 г. е два пъти по-висока в сравнение с предходната година, когато е възлизала на 5.6 млрд. долара. Тогава компанията също не е платила корпоративен данък и държавата ѝ е върнала пари, като данъчната ѝ ставка е била на минус 2.5%. За сравнение през 2016 г. при печалба от 4.5 млрд. лв. "Амазон" е внесла 450 млн. долара данъци във федерални бюджет, сочат сметките на ITEP.

Как е възможно това?

"Трудно е да се каже как точно какво правят", казва Стив Уамхоф, директор на Федералната данъчна политика на ITEP, цитиран от "Яху Финанс" (Yahoo Finance)..

"В публичните си документи те не излагат своята данъчна стратегия. Така че не е ясно точно как се възползва компанията от облекченията. Те не разкриват ясно и ползваните от тях данъчни кредити. Човек би могъл да се сети за много различни начини, по които една корпорация би могла да направи това, като амортизационни разходи например, които бяха разширени с новия Закон за намаляване на данъците и заетостта", коментира Стив Уамхоф.

"Трудно е да се каже"

"Амазон" плаща всички данъци, които сме длъжни да платим в САЩ и във всяка страна, в която работим. Платени са 2.6 млрд. долара корпоративен данък. За последните три години за данъци са заплатени общо 3.4 млрд. долара", се казва в официално съобщение от компанията.

"Това, което трябва да се знае, е дали те биха имали положителен корпоративен данък върху приходите, ако не беше законът", пита Уамхоф. Той допълва - "Може би. Трудно е да се каже".

Разкритията за данъците на "Амазон" идват на фона на поредицата публични критики на президента Доналд Тръмп, че компанията и собственикът ѝ Джеф Безос не плащат достатъчно данъци. Американският държавен глава обеща, че новият му данъчен закон ще затвори всички вратички, но е ясно дали това се е случило, смята Уамхоф.

Според него приходите от корпоративен данък са големият губещ за федералния бюджет.

"Няма как корпорациите внезапно да започнат да плащат повече данъци. Доказателството е случаят с "Амазон", посочва Уамхоф.

Намаляващите данъчни приходи в САЩ са увеличили дефицита в бюджета, в резултат от което националният дълг нарасна на над 22 трилиона долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?