АмЧам обяви за опасни предложенията на ДПС за енергийна реформа

АмЧам обяви за опасни предложенията на ДПС за енергийна реформа

Против законовите поправки на ДПС, предвиждащи ударна енергийна реформа, се обяви Американската търговска камара (АмЧам) в България в свое становище до парламентарната енергийна комисия, която в сряда ще разгледа внесените от депутата Рамадай Аталай предложения за поправки в Закона за енергетиката. Това стана преди Коледа, между първо и второ четене без обществено обсъждане и консултации със засегнатия от промените бизнес.

Срещу тях вече се обявиха от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) и Института за енергиен мениджмънт (ИЕМ), а председателят на комисията Валентин Николов от ГЕРБ обяви, че идеите на ДПС няма да бъдат подкрепени от управляващата партия, макар по същество да има същите виждания за енергийни реформи. Предложенията на Аталай се оценяват от двете организации и от Николов като прибързани. Сега същата позиция изразява и АмЧам, в която членуват операторите на т.нар. американски въглищни централи, които могат да спрат работа, ако промените на ДПС бъдат приети. Под заплаха е и Националната електрическа компания, за която от Движението искат да спре да е обществен доставчик.

Според американският бизнес у нас, ако бъдат приети предложенията на Аталай, ще се нанесат изключително много щети па енергийната система на страната, на основните ѝ производители, на крайните потребители и на инвестиционната репутация на България пред международни партньори и кредитори.

Организацията е на мнение, че електроенергийната система на Българин се нуждае от подобрения, базирани на принципите на енергийни независимост, сигурност на доставките и устойчивост, но е против непрозрачния подход за внасяне на толкова важни поправки между две четения без консултации.

"Законодателното предложение, което идва по-малко от три месеца преди края на мандата на настоящия парламент и само ден преди Коледните празници, не би могло да доведе до каквото и да с положително подобрение в енергийната система. Напротив, това може само да донесе напрежение на всички заинтересовани страни - електропроизводители, финансови институции, бизнес организации. Дори е обидно за производителите на електроенергия, които все още носят - както много други бизнеси в страната - тежестта на пандемията и поддържат икономиката работеща, като осигуряват производството на енергия за домове и за бизнеса", посочва се в позицията на АмЧам, депозирана в Народното събрание.

Тя оценява предложенията на Аталай като неаргументирани, без оценка за последствията от приемането им и подкопаващи доверието на гражданите и бизнеса към законодателната институция в България.

"Подобно предложение не отразява потенциалния риск от липса на електроснабдяване за основни заинтересовани страни в страната, в година, в която всички се надяваме да донесе икономическо възстановяване и дори растеж. В същото време предстои най-голямата трансформация на енергийния сектор на България, породена от Зелената сделка на Европейския съюз. Затова и подобни предложения отварят още едно поле за конфронтация, вместо да се инициира наистина голямата обществена дискусия за бъдещето на енергийните региони", посочват от търговската камара.

Тя също като БМЕФ и ИЕМ смята, че като НЕК спре да купува електроенергията по дългосрочните договори с ТЕЦ-овете "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3" ще бъдат застрашени мощности за над 1500 МВ, работните места на хиляди души, работещи в тях, както и на още 12 000-28 000 по веригата на доставки, след които са и държавните мини "Марица Изток".

В становището и на АмЧам се отбелязва, че е опасно да се либерализира напълно пазарът и за домакинствата без да има отлично регулирана и безотказно функционираща електроенергийна борса. "Такава, за съжаление, все още не е налична. Съществува и риск за неустойчиви действия на търговците на ток, което в паралел с проблемите с баланса на системата, могат да доведат до внезапна и неконтролируема нестабилност на цените на ток на електрическата борса. В това отношение, елиминирането на НЕК като обществен доставчик е безсъмнено стъпка напред за премахването на регулирания сегмент на пазара", смятат в АмЧам.

Камарата посочва, че подобни стъпки изискват серия от предварително обмислени действия.

Според организацията предложените промени, в техния сегашен вариант и време на предлагане, въобще не допринасят за инвестиционния климат в България. "Напротив, във времето, когато Европейската Зелена сделка може да направи България много привлекателна ниършоринг дестинация, вместо да се предлагат непремерени във времето и неустойчиви законови промени. България трябва задълбочено да анализира и обоснове серия от добри практики, за да може активно да привлече нови инвестиции в енергийния сектор", пише в становището.

В него се предлага да се отхвърлят предложенията на Аталай и в бъдеще "нито Народното събрание, нито Министерството на енергетиката на Република Българин да внасят за обсъждане на промени в енергийната система па страната без прозрачна и конструктивна дискусия с всички заинтересовани страни в правилното време".

Споделяне

Още от Бизнес