Америка предложи оръжейни доставки на арабските си съюзници

С декларация за добри намерения, но без поемане на конкретни ангажименти приключи срещата на външните министри на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, в която участваха държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс и министърът на отбраната Робърт Гейтс.

На обща пресконференция с египетския си колега Ахмед Али Абул Гаит, който бе домакин на срещата, Райс завоалирано изрази неудовлетворението си. САЩ ще продължат да полагат усилия техните съюзници в района да изпълнят поети обещания, в това число опрощаване на външните задължения,  предоставянето на финансова помощ на правителството и политически натиск върху враждуващите групировки в Ирак, заяви държавният секретар, цитиран от АП.

Мисията на двамата американски представители, която започна във вторник от Египет, цели да обединят съюзниците на САЩ в региона и да представят обявените в края на миналата седмица големи военни доставки, предаде Ройтерс. Още при стъпването си на египетска земя Райс заяви, че оръжието има за цел да контрира действията на групировки като Ал Каида и Хизбула и на страни като Сирия и Иран. В курорта Шарм ел Шейх двамата американски представители се срещнаха с външните министри на Египет и Йордания, както и с членове на Съвета за сътрудничество в Персийския залив. След Египет Райс и Гейтс ще посетят и Саудитска Арабия

Още преди началото на обиколката в медиите се появиха съобщения, че оръжейните доставки имат за цел да принудят американските съюзници да направят повече за омиротворяването на Ирак. Двамата американски представители обаче се опитаха да опровергаят такава връзка. "Пакетът няма такава пряка връзка. Ние работим с тези държави срещу екстремизма като цяло", заяви Райс. "Всички сме заинтересувани от създаването на стабилен и единен Ирак."

САЩ отдавна се опитват да получат арабска помощ за Ирак, въпреки че арабските им съюзници разполагат с малко влияние в страната. Докато Саудитска Арабия разполага с някаква тежест пред някои сунитски племенни вождове, Египет не може да се похвали и с толкова, коментира Ройтерс. В частни разговори представители на администрацията на Буш изразяват все по-сериозно недоволство от отношението на Рияд към шиитските власти в Багдад, но официално Райс отрича да има такова противопоставяне. Тя дори похвали Саудитска Арабия, че е опростила част от иракския дълг и се е постарала да подсили границите си с размирната страна.

Според Вашингтон мисията на Райс и Гейтс има за цел да покаже на съюзниците на САЩ в региона, че Америка няма да намали вниманието си към него въпреки проблемите в Ирак и растящата мощ на Иран. Веднага след обявяването на оръжейните доставки Техеран разкритикува Вашингтон, че се опитва да създаде атмосфера на страх и недоверие и да дестабилизира региона.

Очевидно САЩ съзнават трудностите, които им предстои да преодолеят и в Ирак, и в съседните държави, затова изпратиха в Близкия изток екипа от най-тежка дипломатическа категория, посочва АП.

Райс и Гейтс преследват още две важни цели - набирането на регионални съюзници в засилващата се конфронтация с Иран, и подкрепа от страна на основните сили в района за предложената от Вашингтон конференция за мир в Близкия изток, допълва агенцията.

Споделяне

Още от Свят