Америка в шок от неагресивното поведение на канадския полицай при ареста в Торонто

Америка в шок от неагресивното поведение на канадския полицай при ареста в Торонто

Отсъствието на агресия в действията на канадския полицай, арестувал човека, който в понеделник уби 10 души и рани 15, връхлитайки върху тях с ван в Торонто, изуми мнозина, особено в САЩ. Служителят на реда арестува заподозрения без да произведе и един изстрел. Това е една от най-коментираните теми след нападението в Торонто, извършено от 25-годишния Алек Минасян.

Драматичните кадри от напрегнатата сцена на ареста, заснети от случаен минувач и излъчени от Си Би ЕС, са хит в социалните мрежи.

"Легни на земята!", командва с твърд глас полицаят, докато държи оръжие срещу нападателя.

"Убий ме", крещи мъжът в отговор, застанал в агресивна поза, насочил към полицая предмет, напомнящ пистолет.

В този момент полицаят трябва да вземе решение между живота и смъртта.

"Не! Легни на земята! Легни на земята!", продължава той с командите си към човека, който минути преди това е убил десет души.

"Имам пистолет в джоба", отвръща нападателят.

"Не ми пука, залегни", крещи полицаят.

"Застреляй ме в главата", казва му нападателят.

Полицаят отказва.

Драматичната конфронтация продължава около минута, след което полицаят убеждава мъжа да легне на земята и слага ръцете му зад гърба му.

Това шокира анализатори в САЩ, където една от най-коментираните теми беше защо полицаят не е застрелял заподозрения. Поведението на канадския служител на правоналагащите органи е в контраст с практиката в САЩ, където полицията често използва огнестрелно оръжие и убива невъоръжени хора.

"Изследванията показват, че канадската полиция с голяма неохота използва смъртоносно оръжие", казва Рик Перънт, експерт по криминология в канадския университет "Саймън Фрейзър". "Анализът на данните за употреба на огнестрелно оръжие от полицията през последните години показва, че в сравнение с американските си колеги, канадските полицаи стрелят много по-рядко. Но те поемат по-големи рискове, защитавайки хората", казва Перънт, цитиран от Би Би Си.

Американски експерти коментираха, че когато срещу полицай е насочен пистолет, той е длъжен да застреля заподозрения.

Директорът на полицията в Торонто Марк Сандърс съобщи пред журналисти, че полицаят се е справил блестящо в ситуацията и е успял да я разреши по мирен начин.

Той отбеляза, че градската полиция е обучена така, че колкото се може по-рядко да прибягва до сила в каквато и да е ситуация.

Председателят на полицейската асоциация в Торонто Майк Маккормък коментира пред в. "Глоуб енд мейл", че полицаят е герой, защото той е можел просто да открие огън.

"Този полицай е оценил случващото се и е стигнал до извода, че може да се справи – така, както и постъпи", смята Маккормък. Той разказа, че е говорил с полицая, който му казал:"Аз просто си върших работата. Няма нищо изключително в това, което съм направил."

Канадският министър на обществената сигурност Ралф Гудейл поздрави полицая за смелата и професионална реакция.

Служителят на реда бе засипан с похвали и в социалните мрежи за проявената сдържаност, но мнозина обърнаха внимание в какъв контраст е това с поведението на американските му колеги.

Специалистът от Колумбийския колеж в Мисури, САЩ, Майкъл Лимън обаче коментира, че вероятно правилата са изисквали от полицая да застреля заподозрения.

Да предположим, че заподозреният държи пистолет и го насочва към полицая. Тревожно е, че полицаят в отговор не открива смъртоносен огън, допълва той.

Според него полицаят се въздържал, опасявайки се от обществена критика.

"В резултат от действията на заподозрения са загинали хора. Да предположим, че полицаят е знаел за това. Ако е така, това променя нещата – степента на публичната заплаха се повишава. При тези обстоятелства може да се предположи, че полицаят е имал "задължение" да отвърне със смъртоносна сила – приемайки, че заподозреният е държал огнестрелно оръжие", твърди Лимън.

Проф. Уилям Терил от училището по криминология и криминално право в Аризона Стейт Юнивърсити смята, че полицаят може да е преценил, че предметът, който държи нападателят, не е истинско оръжие и не представлява заплаха.

Фактът, че полицаят напуска укритието на колата си и излиза на открито допълнително подкрепят това предположение, коментира той пред Би Би Си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят