Америка в шок от неагресивното поведение на канадския полицай при ареста в Торонто

Америка в шок от неагресивното поведение на канадския полицай при ареста в Торонто

Отсъствието на агресия в действията на канадския полицай, арестувал човека, който в понеделник уби 10 души и рани 15, връхлитайки върху тях с ван в Торонто, изуми мнозина, особено в САЩ. Служителят на реда арестува заподозрения без да произведе и един изстрел. Това е една от най-коментираните теми след нападението в Торонто, извършено от 25-годишния Алек Минасян.

Драматичните кадри от напрегнатата сцена на ареста, заснети от случаен минувач и излъчени от Си Би ЕС, са хит в социалните мрежи.

"Легни на земята!", командва с твърд глас полицаят, докато държи оръжие срещу нападателя.

"Убий ме", крещи мъжът в отговор, застанал в агресивна поза, насочил към полицая предмет, напомнящ пистолет.

В този момент полицаят трябва да вземе решение между живота и смъртта.

"Не! Легни на земята! Легни на земята!", продължава той с командите си към човека, който минути преди това е убил десет души.

"Имам пистолет в джоба", отвръща нападателят.

"Не ми пука, залегни", крещи полицаят.

"Застреляй ме в главата", казва му нападателят.

Полицаят отказва.

Драматичната конфронтация продължава около минута, след което полицаят убеждава мъжа да легне на земята и слага ръцете му зад гърба му.

Това шокира анализатори в САЩ, където една от най-коментираните теми беше защо полицаят не е застрелял заподозрения. Поведението на канадския служител на правоналагащите органи е в контраст с практиката в САЩ, където полицията често използва огнестрелно оръжие и убива невъоръжени хора.

"Изследванията показват, че канадската полиция с голяма неохота използва смъртоносно оръжие", казва Рик Перънт, експерт по криминология в канадския университет "Саймън Фрейзър". "Анализът на данните за употреба на огнестрелно оръжие от полицията през последните години показва, че в сравнение с американските си колеги, канадските полицаи стрелят много по-рядко. Но те поемат по-големи рискове, защитавайки хората", казва Перънт, цитиран от Би Би Си.

Американски експерти коментираха, че когато срещу полицай е насочен пистолет, той е длъжен да застреля заподозрения.

Директорът на полицията в Торонто Марк Сандърс съобщи пред журналисти, че полицаят се е справил блестящо в ситуацията и е успял да я разреши по мирен начин.

Той отбеляза, че градската полиция е обучена така, че колкото се може по-рядко да прибягва до сила в каквато и да е ситуация.

Председателят на полицейската асоциация в Торонто Майк Маккормък коментира пред в. "Глоуб енд мейл", че полицаят е герой, защото той е можел просто да открие огън.

"Този полицай е оценил случващото се и е стигнал до извода, че може да се справи – така, както и постъпи", смята Маккормък. Той разказа, че е говорил с полицая, който му казал:"Аз просто си върших работата. Няма нищо изключително в това, което съм направил."

Канадският министър на обществената сигурност Ралф Гудейл поздрави полицая за смелата и професионална реакция.

Служителят на реда бе засипан с похвали и в социалните мрежи за проявената сдържаност, но мнозина обърнаха внимание в какъв контраст е това с поведението на американските му колеги.

Специалистът от Колумбийския колеж в Мисури, САЩ, Майкъл Лимън обаче коментира, че вероятно правилата са изисквали от полицая да застреля заподозрения.

Да предположим, че заподозреният държи пистолет и го насочва към полицая. Тревожно е, че полицаят в отговор не открива смъртоносен огън, допълва той.

Според него полицаят се въздържал, опасявайки се от обществена критика.

"В резултат от действията на заподозрения са загинали хора. Да предположим, че полицаят е знаел за това. Ако е така, това променя нещата – степента на публичната заплаха се повишава. При тези обстоятелства може да се предположи, че полицаят е имал "задължение" да отвърне със смъртоносна сила – приемайки, че заподозреният е държал огнестрелно оръжие", твърди Лимън.

Проф. Уилям Терил от училището по криминология и криминално право в Аризона Стейт Юнивърсити смята, че полицаят може да е преценил, че предметът, който държи нападателят, не е истинско оръжие и не представлява заплаха.

Фактът, че полицаят напуска укритието на колата си и излиза на открито допълнително подкрепят това предположение, коментира той пред Би Би Си.

Още по темата
Още от Свят

Ще оттеглят ли управляващите предложението първият ден от болничните да не се плаща?