"Америка за България" е новият собственик на бившата резиденция на САЩ у нас

Фондация "Америка за България" е новият собственик на сградата на ул. "Велико Търново" 18 в София, която доскоро беше резиденция на посланиците на САЩ в България. Това съобщиха от неправителствената организация, като цената на сделката не е посочено в съобщението.

За продажбата на един от историческите и знаковите имоти в центъра на София стана ясно през пролетта.

Фондация "Америка за България" ще продължи близо 80-годишната традиция сградата да е дом на българо-американските отношения и приятелството между народите на България и САЩ.

Като Дом "Америка за България" сградата ще служи както за офис на фондацията, така и за пространство за събития и изложби и средище за развитие на българския частен сектор и гражданското общество, продължавайки традицията на доброжелателство между България и САЩ, е посочено в съобщението.

"За нас е чест да съхраним сградата като културен паметник на столицата и България и неразделна част от историята на българо-американското приятелство и споделени демократични ценности",казва Нанси Шилър, президент на фондация "Америка за България", във връзка със закупуването на имота.

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа заявява, че "фондацията не само ще запази духа и гостоприемството на бившата резиденция на 23-ма американски посланици, но и ще даде тласък на още нови инициативи в полза на нашия стратегически партньор и приятел – България".

Резиденцията на бившите американски посланици представлява къща от 220 кв. м на два етажа със собствен двор от около декар и гаражи. Има и висока ограда.

Къщата е построена през 1936 г. по проект на архитектите Станчо Беловски и Иван Данчов за българския дипломат, търговец на тютюн, банкер, а впоследствие и полковник от американското разузнаване Анжело Куюмджийски. По това време той е бил директор на Френско-белгийската банка. Куюмджийски имал още един фамилен имот в района – днешната сграда на френското посолство. През 1940 г. той емигрира в Америка и продава двата имота съответно на САЩ и Франция.

През последните 80 години сградата на ул. "Велико Търново" 18 беше резиденция на американските дипломати. Настоящият посланик на САЩ Херо Мустафа се пренесе в новата резиденция в "Бояна"през юли 2020 г.

Споделяне

Още от Общество