"Америка за България" помага на три софийски района да си правят градинки

"Америка за България" помага на три софийски района да си правят градинки

Живеещите в три столични района - "Подуяне", "Изгрев" и "Слатина", ще могат да получат до 5 хил. лв. за облагородяване на площите около блоковете си, съобщи в петък кметът на София Йорданка Фандъкова. Финансирането е от Фондация “Америка за България“, която отпуска 120 хил. долара по проект "Гражданско участие за по-уютна градска среда".

Парите са предназначени за изграждане на цветни пространства, залесяване, оформяне на зони за отдих и общуване в междублоковите пространства.

Желаещите със собствен труд да оправят терените около жилищата си, като ще им бъдат отпуснати средства само за материалите, могат да подават своите проекти до 10 май в общината.

Необходимите документи за кандидатстването ще се публикуват в понеделник – 19 април, на интернет-страниците на Столичната община и на Националния образователен алианс, каза Георги Симеонов, председател на управата на алианса, който е партньор на общината при реализирането на проекта.

Проектите могат да включват закупуване на сертифицирани посадъчен материал и градинско обзавеждане - пейки, беседки и др., като разплащането с доставчиците ще става директно от фондацията. Тоест хората нямат да имат никакъв досег с парите и трябва лично са извършат всички дейности по облагородяването на терените. Важно условие е кандидатите да са регистрирани като етажна собственост, което според Фандъкова ще стимулира хората да се сдружат.

Идеята е да се развие доброволчеството и после хората, които сами са оправили терените, да ги пазят повече, стана ясно от думите на Ленко Ленков - програмен директор "Гражданско общество" във фондация "Америка за България“

До 20 май ще приключи оценяването на кандидат проектите за трите столични района и ще стане ясно кои ще бъдат финансирани.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?