Американец арестуван за планиране на атентати във Вашингтон

34-годишният Фарук Ахмед е бил арестуван в сряда по подозрение, че се е опитал да помогне за извършването на бомбени атентати в метрото във Вашингтон, съобщи министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от Ройтерс.

Ахмед е американски гражданин от пакистански произход. Министерството съобщава, че той не е можел да застраши обществената сигурност, тъй като ФБР е знаело за дейността на Ахмед още преди да започне предполагаемият опит за атентат.

Фарук Ахмед е заподозрян за опит да достави материали за планиран терористичен акт в "транзитна зона" и опит да окаже материална подкрепа за извършването на бомбени атаки "с масови поражения" в метростанции в района на Вашингтон.

Федерални следователи казаха, че от април Ахмед се е срещал няколко пъти с хора, за които смятал, че са активисти на Ал Каида. На една от срещите се съгласил да наблюдава и фотографира хотел във Вашингтон и метростанция в Арлингтън. Той е уличен, че е извършил четири пъти наблюдения и видеозаписи и че се е съгласил да достави информация за две метростанции.

Следователите добавят, че на среща на 28 септември той предал чертеж на метростанциите в Арлингтън на човек, за когото смятал, че е от Ал Каида. Тогава дал и инструкции къде да се поставят бомбите във влаковете, за да има повече жертви. Нападенията били планирани за 2011 г., посочва АП.

Споделяне

Още от Свят