Американец е убит на отдалечен остров от последното преднеолитно племе в света

Остров Северен Сентинел, част от Андамански острови

Американец, посетил един от Андаманските и Никобарски острови, отдалечена индийска територия, е бил убит от местно племе ловци-събирачи, живеещи откъснато от света. Това съобщиха двама неназовани индийски полицейски представители, цитирани от Ройтерс.

На остров Северен Сентинел, част от Андамански острови, не се допускат външни хора. Предполага се, че туземците са убили американеца Джон Алън Чау, който незаконно бил докаран там от рибари. "Образувано е дело за убийство", заяви един от източниците на Ройтерс, пожелал да остане анонимен.

Дипак Ядав, високопоставен индийски полицейски служител, разпространи снощи изявление, в което се казва, че властите на намиращата се в Бенгалския залив островна група са започнали разследване. То било образувано, след като с полицията се свързало консулството на САЩ в южния индийски град Ченнай, което било във връзка с майката на Чау.

Според полицията Чау е бил проповедник и преди е посещавал Андаманските и Никобарските острови. Много искал да се срещне със сентинелците и да проповядва на острова им. Наел лодка и на 16 ноември с помощта на рибари стигнал близо до острова, където се прехвърлил в кану.

Докаралите го близо до острова рибати видели, че американецът бил посрещнат от местните с дъжд от стрели, а след това завързан с въже около врата и влачен по земята, предаде Франс прес.

Тялото му, забелязано от върналите се на следващия ден рибари, още не е прибрано. Рибарите, които са го отвели до острова, са арестувани.

Северен Сентинел е с площ 60 кв. км и се намира на около 50 км западно от Порт Блеър, главния град на индийската територия Андамански и Никобарски острови.

През 2006 г. двама рибари, чиято лодка случайно стигнала до острова, са били убити, а телата им така и не са били прибрани. Изпратеният за тази цел хеликоптер на индийската брегова охрана бил посрещнат с дъжд от стрели и се върнал, без да кацне. Смята се, че местните жители са последното преднеолитно племе в света, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?