Американец призна вина за миналогодишните атентати в Мумбай

Американецът Дейвид Хедли, който е син на пакистански дипломат, се призна за виновен в съд в Чикаго по 12 обвинения за тероризъм, в това число и за участие в подготовката на нападенията в индийската финансова столица Мумбай, извършени през есента на 2008 г., предадоха световните агенции.

Хедли е обвиняван също и в замислянето на план за атентат срещу датския всекидневник "Юландс постен", който през 2005 г. публикува карикатури на пророка Мохамед. Хедли призна в съда, че по поръчка на базираната в Пакистан терористична група Лашкар-е-Тайба е извършил наблюдение на обекти в Мумбай, които после са станали мишена на серията от нападения, за които групировката пое отговорност.

Пак по поръчка на тази организация Хедли е наблюдавал внимателно и редакцията на "Юландс постен". В атентатите в Мумбай загинаха над 160 души, сред които и чужденци.

Хедли, който е на 49 години, беше арестуван на 3 октомври миналата година в Чикаго по подозрения, че замисля атентат срещу редакцията на датския всекидневник. Два месеца по-късно американските власти съобщиха, че той е замесен и в атентатите в Мумбай.

За подготовката на атентатите в Мумбай Хедли е ходил пет пъти в индийската финансова столица в периода септември 2006 г. - юли 2008 г.

На два пъти, по време на изслушвания на 9 декември и на 27 януари Хедли пледира невинен.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?