Американец съди "Епъл", той бил изобретил айфона

Американец съди "Епъл", той бил изобретил айфона

Жител на американския щат Флорида подаде иск срещу "Епъл" (Apple), твърдейки, че е изобретил смартфона айФон (iPhone) доста по-рано от компанията, съобщи в. "Ню Йорк дейли нюз", цитиран от ТАСС в сряда.

Изобретателят Томас Рос е представил в съда чертежите си, които са с дати от 1992 година и възнамерява да докаже, че именно той, а не Стив Джобс, е изобретил революционното устройство.

Рос настоява компанията да му изплати за кражба на идеи не по-малко от 10 милиарда долара, заявявайки, че са му нанесени значителни и непоправими щети, които не могат да бъдат напълно компенсирани и не могат да се измерят парично. Той иска освен това да му се плащат 1.5 процента от обема продажби на компанията като хонорар.

Изобретателят планира да докаже, че устройството на представените от него чертежи по същността си е смартфонът на "Епъл", който бе пуснат през 2007 година.

Външно устройствата си приличат до известна степен - правоъгълници с големи екран. Към иска е приложен още един чертеж, на който е представен модел, отварящ се като мида със сензорни екрани от двете страни. То има и с писалка, като напомня по-скоро на портативната игрова система на "Нинтендо" (Nintendo).

Томас Рос се опитал да регистрира изобретението си през 1992 година. То се казвало И Ар Ди (ERD) или "електронно устройство за четене" (electronic reading device). В заявлението то е описано като "компютъризирано електронно устройство за четене, чиято цел е да предоставя алтернативни на хартиените носители възможности за информация". Делото за патента е било закрито през 1995 година, тъй като изобретателят не могъл да си плати регистрационната вноска.

Дни след като Джобс представя през юли 2007 г. своя първи айфон, Рос е подал в патентен съд жалба, че устройството прилича много на неговото и сега отново повдига темата.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?