Американец ще оглави разследването на "Петрол срещу храни" в ООН

Русия оттегли вчера възражението си срещу резолюция на ООН, която да даде ход на разследване на програмата на световната организация за Ирак "Петрол срещу храни". Така бе разчистен също пътят разследването да бъде оглавено от бившия председател на Федералния резерв на САЩ Пол Волкър, предаде Асошиейтед прес.

С изключение на Русия останалите членове на Съвета за сигурност бяха готови да подкрепят предложеното от генералния секретар Кофи Анан разследване на твърденията за корупция, свързани с хуманитарната програма, и да призоват всички страни и компании да сътрудничат.

Резолюция ще има, заяви снощи заместник-представителят на Русия в световната организация Генадий Гатилов, добавяйки, че експертите на Съвета още работят по текста. От ООН потвърдиха миналата седмица, че в комисията, която ще разследва твърденията, ще участват освен Волкър бившият прокурор в международния съд за военните престъпления в бивша Югославия Ричард Голдстоун от Южна Африка и швейцарският професор по право Март Пайт, експерт по пране на пари към ОИСР.

Първите твърдения за корупция се появиха през януари в иракския вестник Ал Мада. Той публикува списък с около 270 бивши правителствени служители, активисти и журналисти от над 45 държави, за които се подозира, че са се облагодетествали от продажби на иракски петрол по програмата на ООН.

Кофи Анан нареди да започне вътрешна анкета през февруари, но я отмени през март, за да позволи по-широко независимо разследване.То ще проучи сделки с правителства, компании и други организации, които са подписвали контракти с ООН или с Ирак.

САЩ настояват комисията да се оглави от американец и предложиха Волкър, който се ползва с репутация на безпристрастност и честност.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?