Американецът Джим Йон Ким оглави Световната банка

Джим Йон Ким

Съветът на директорите на Световната банка избра на поста президент на организацията американецът от корейски произход Джим Йон Ким (Jim Yong Kim), съобщиха световните агенции.

Официално Ким ще заеме поста на 1 юли тази година, след като изтече мандатът на сегашния ръководител на организацията Робърт Зелик. Ким ще оглавява Световната банка в продължение на пет години.

Освен Ким кандидат за поста беше министърът на финансите на Нигерия Нгози Оконджо - Ивеала. Освен нея и Ким претендент бе и бившият министър на финансите на Колумбия Антонио Окампо, но на 13 април той сам оттегли кандидатурата си.

Джим Йон Ким е роден в Сеул през 1959 г., но семейството му емигрира в САЩ няколко години по-късно. През 1987 г. Ким, който е лекор по професия, стана един от основателите на благотворителната организация "Партньори за здраве" (Partners In Health), която се занимава с предоставянето на медицинска помощ на бедните.

След това той работи като съветник на генералния директор на Световната здравна организация, оглавява и Департамента по борбата със СПИН в организацията. От 2009 г. Джим Йон Ким става президент на колежа в Дартмут (Dartmouth College) в щата Ню Хемпшир.

Изборът на Джим Йон Ким е продължение на над половинвековната традиция, според която президентът на Световната банка е американец, а на Международния валутен фонд - е европеец.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?