Американска фондация отпуска 185 000 долара за паметника на Бузлуджа

Чуждите туристи са готови да плащат, за да разгледат монумента отвътре

Американска фондация отпуска 185 000 долара за паметника на Бузлуджа

Паметникът на Бузлуджа спечели поредно международно признание и ще получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американската фондация "Getty", за да се изготви план за неговата консервация.

Монументът се нареди сред 10-те сгради, избрани от "Getty" за 2019 г. по програмата "Keeping it modern".


Идеята на програмата е да подпомага изготвянето на планове за консервация, които да служат за пример, и да развива знанието за опазването на сградите от модернизма.

Паметникът на Бузлуджа е построен през 1981 г. за отбелязване на 90-годишнината на българското социалистическо движение. Проектиран е от архитект Георги Стоилов. Основното тяло има формата на диск, която мнозина оприличават като кацнала извънземна чиния на върха, която се вижда от километри.

От 1981 до 1989 г. паметникът е един от най-популярните обекти в България, но с края на комунизма запада и неговият блясък и днес е оставен на разрухата на времето. В последните години на думи местната и държавната власт заявяват подкрепа за запазването на паметника. Още миналата година започна обявяването на сградата за национално културно наследство, но процедурата се бави в Министерството на културата и все още не е приключила.

Финансирането от фондация "Getty" за Бузлуджа ще се използва за изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект. За тази цел ще се създаде дигитална база данни, включително актуални чертежи.

Състоянието на носещата конструкция ще бъде обследвано и ще се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена. Въз основа на тази база ще бъде изготвен идеен проект за консервация.

В рамките на бизнес план ще се проучи как паметникът ще може да се самоиздържа и да носи приходи. Проектът ще завърши през септември 2020 г. с подробен доклад, който ще бъде обществено достъпен онлайн.

Част от средствата ще бъдат използвани за създаване на онлайн платформа, в която ще бъдат качени лазерни сканирания на монумента и архивни материали. Заложено е още провеждането на информационна кампания, която да покаже, че паметникът на Бузлуджае част от националното наследство и шедьовър на архитектурното инженерство, неразделна част от българската история, посочват от "Getty".

Паметникът е държавна собственост и се управлява от Областна администрация Стара Загора, която подкрепя партньорите по проекта: Българския и Немския комитет на ИКОМОС (Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места), Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Техническия университет в Мюнхен и фондация "Проект Бузлуджа", която от 2015 г. насам ръководи инициатива за опазването на монумента.

Работата по проекта ще се извърши от мултидисциплинарен екип от утвърдени български и чужди специалисти, в който ключова роля ще има авторът на паметника академик Георги Стоилов.

Миналата година паметникът бе признат от европейската организация "Европа Ностра" за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа.

Десетки хиляди посетители пътуват до паметника всяка година, а ново проучване показва, че 94% от чуждите посетители биха искали да платят входна такса, ако паметникът бъде опазен.

По програмата "Keeping it modern" на фондация "Getty" от 2014 г. до днес са финансирани 64 проекта от цял свят. Сред тях са Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън, Университетът Баухаус в Десау, Мелниковата къща в Moсква, единственият небостъргач от Франк Лойд Райт и още много други значими и емблематични обекти на архитектурата от XX век.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество