Американска компания обмисля газопровод между Израел и Турция

Американската компания “Нобъл енерджи“ (Noble Energy) разработва възможностите за започване на енергиен проект между Турция и Израел - две сили от региона, които наскоро нормализираха отношенията си, съобщава турският информационен сайт "Тудейс заман", цитиран от БТА.

 

Базираната в Тексас компания притежава дял от 36 процента от природния газ, който беше открит през 2009 г. в находището Тамар в израелските териториални води на Средиземно море. Директорът на “Нобъл енерджи“ Чарлз Дейвидсън заяви, че се разработват възможностите за газопровод, свързващ Израел и Турция.

 

"Стремим се да увеличим двойно растежа си през следващите пет години. Планираме да удвоим производството си, нашите резерви и парични постъпления", заяви Дейвидсън по време на посещение в Израел.

 

Преди визитата си там той посети и Република Кипър, където заяви, че компанията предпочита първо да втечнява природния газ в централи на острова, а после да го изнася под вид на втечнен газ. Кипър подписа през 2008 г. споразумение с “Нобъл енерджи“, с което дава право на американската компания да извършва сондажи край острова, напомня изданието.

Споделяне

Още от Бизнес